24.02.2020
Bursele mondiale cedeaza puternic teren, de teama efectelor propagarii noului coronavirus / Petrolul scade cu 4%
Bursele mondiale dadeau luni primele semne de panica in fata accelerarii propagarii epidemiei de coronavirus in afara Chinei si care pune tot mai multa presiune asupra activitatii si cresterii economice, scrie AFP.

14:10 Cotatia petrolului scade cu 4%

Cotatia petrolului a scazut puternic luni in Europa, pe fondul temerilor legate de coronavirus, intr-o piata deja excedentara.

In jurul orei 11,35 GMT, barilul Brent pentru livrarile din aprilie era cotat la 56,09 dolari la Londra, in scadere cu 4,12% in raport cu inchiderea de vineri.

La New York, barilul american WTI pentru aceeasi luna pierdea 3,93%, la 51,28 dollars, dupa ce atinsese 51,24 dollars, respectiv o scadere de 4,01%.

La ora 10,30 (09,30 GMT), bursele din Paris, Frankfurt, Londra, Madrid si Zurich cadeau cu peste 3%. Bursa din Milano cadea cu peste 4%. Indicele EuroStoxx 50 al zonei euro ceda si el 3,6%.

In Asia, bursele chineze au inchis mixt sedinta de luni, Hong Kong si Shanghai pe rosu in timp ce Bursa din Shenzhen a inchis foarte usor pe verde.

In conditiile in care actiunile cadeau, in special cele ale sectoarelor expuse la China (materii prime, auto, turism si lux), investitorii se repliau spre valorile refugiu, respectiv obligatiunile de stat si aurul.

Organizatiile internationale au emis si ele semnale de alarma legate de numarul de cazuri din afara Chinei si in special din Coreea de Sud, care a cunoscut o crestere rapida a numarului de cazuri, cu peste 700 de noi contaminari in mai putin de o saptamana.

In Italia, unde 5 oameni au murit din cauza noului coronavirus, 11 orase au fost plasate in carantina pentru doua saptamani.

Si Orientul Mijlociu este afectat: Iranul avea luni 8 decese si 43 de cazuri de contaminare, in timp ce in Israel autoritatile au confirmat vineri un prim caz.

Un prim caz de coronavirus a fost detectat in vestul Afganistanului, o persoana provenind din Iran.

Articole din aceeasi categorie