15:20, 5 Martie 2018
, PRO TV

Ziua in care Vladimir Putin a plans: ”Putin pare cu adevarat distrus” - FOTO


In timp ce Rusia se pregateste sa-l aleaga pe Vladimir Putin pentru al treilea mandat de presedinte, pe 18 martie, jurnalistul BBC Gabriel Gatehouse prezinta un eveniment emotionant petrecut la inceputul carierei sale de la Kremlin.


 

Ruşii îşi văd rar preşedintele plângând, deşi au existat o mulţime de tragedii în timpul celor 18 ani petrecuţi la putere. Dar s-a întâmplat o dată, chiar la începuturile sale, pe 24 februarie 2000, la înmormântarea lui Anatoly Sobchak.

 

Sobchak era unul dintre bărbaţii care, alături de Gorbachev şi Elţin, au contribuit la prăbuşirea Uniunii Sovietice. El a fost, de asemenea, reformatorul care a luat un ofiţer KBG de nivel mediu, sub numele de Vladimir Putin, din obscuritate, şi i-a oferit primul loc de muncă în politică.

Anatoly Sobchak

Anatoly Sobchak inaugurează Austria Square din Saint Petersburg în septembrie 1992, alături de Vladimir Putin (stânga)

 

 Nimeni nu ştie ce l-a făcut atunci să ia acestă decizie importantă. Dar astăzi, fracţiunile din vechea unitate de securitate sovietică au pus mâna pe puterea din Rusia într-o asemenea măsură încât să o transforme într-o democraţie care nu îşi merită cu adevărat numele.

 

La alegerile din acest an se luptă pentru putere 8 candidaţi, dar Putin este considerat a fi drept ”principalul candidat”, iar rezultatul nu este deloc îndoielnic.

 

O candidată descrie aceste alegeri ca fiind ”false”. ”Ca la cazino, unde casa câştigă întotdeauna. În democraţia Rusiei, câştigul este întotdeauna de partea lui Putin”, a precizat aceasta. Numele ei nu îi este deloc necunoscut lui Putin, ci, din contră, extrem de familiar. Este Ksenia Sobchak, fiica lui Anatoly Sobchak, prietenul şi mentorul lui Vladimir Putin.

Ksenia Sobchak

Ksenia are 36 de ani şi a lucrat în televiziune, devenind între timp un jurnalist care susţine opoziţia. În mod clar, Ksenia nu se putea înscrie în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Rusia fără permisiunea tacită a autorităţile. Aşa funcţionează democraţia în Rusia. Dar aceştia s-ar putea să regrete decizia luată, pentru că tânăra vizitează des studiouri de televiziune şi îi numeşte pe apropiaţii lui Putin corupţi. Ea susţine că nu-şi doreşte neapărat să câştige, ci să fie auzită.

 

Lăsând la o parte fiica, tatăl acesteia, Anatoly Sobchak, a fost primarul oraşului Sankt Petersburg, iar Putin a fost adjunctul său. Cei doi au fost atât de apropiaţi, încât atunci când Sobchak a fost acuzat de corupţie, în anii ’90, Putin l-a ajutat să iasă din ţară cu un avion privat special.

 

În acele zile Rusia era în haos. Preşedintele rus, Boris Elţîn, era frecvent beat şi abia putea lua decizii. Astfel, grupul puterii din Rusia au început să caute un înlocuitor şi au început să-l propună pe Putin ca succesor al lui. Apoi, brusc, când Putin candida la preşedenţie pentru prima dată, vechiul său prieten, Anatoly Sobchak, moare la vârsta de 62 de ani într-o cameră de hotel din Kaliningrad.

 

Autopsia a precizat că a fost vorba despre un stop cardiorespirator, dar nu s-au găsit urmele unui atac de cord. Vaduva lui Sobchak, Lyudmila Narusova, a suspectat moartea acestuia şi a făcut o autopsie proprie. Întrebată dacă crede că soţul ei a fost ucis, femeia a ezitat până să spună ”Da”, apoi a răspuns: ”Nu ştiu”.

vladimir putin Lyudmila Narusova

Vladimir Putin şi Lyudmila Narusova, în vizită la mormântul lui Anatoly Sobchak, în 2007

 

 Unii au sugerat că Putin ar fi avut de-a face cu moartea sa, dar Lyudmila respinge această ipoteză.

 

Uitându-ne înapoi la înregistrările înmormântării lui Anatoly Sobchak, Putin pare cu adevărat distrus. Ochii îi sunt roşii şi pare că se luptă să-şi înghită lacrimile în timp ce o îmbrăţişează pe văduva acestuia. Putin nu este un actor. Nici nu este predispus la manifestări publice emoţionante. Deci, este rezonabil să spunem că se lupta cu o anumită durere. Sau este altceva. Vinovăţie?”, se întreabă jurnalistul BBC.

Alte ştiri despre: