14:27, 12 Noiembrie 2017
, PRO TV

Zeci de mii de tineri ultranationalisti au marsaluit pe strazile din Polonia, intr-o actiune de extrema dreapta


Zeci de mii de polonezi au marsaluit pe strazile din Varsovia, sambata, intr-o actiune organizata de o miscare a tinerilor nationalisti, care vrea purificarea etnica a Poloniei, cu mai putini evrei sau musulmani.
Această acţiune a fost organizată pentru a celebra independenţa Poloniei.

 

Potrivit Wall Street Journal, tinerii au avut artificii de tip ”lumânări romane” în mâini, iar mulţi dintre ei au cântat ”Fatherland”, având bannere cu mesaje precum ”Europa albă”, ”Europa va fi albă” şi ”Sânge curat”.

 

Unii dintre participanţii la acest marş erau veniţi din Ungaria, Slovaci şi Spania şi au avut steaguri cu simboluri folosite de ţările lor în timpul colaborărilor cu Germania nazistă.

 

Unii au afirmat că nu aparţin niciunei organizaţii neonaziste sau rasiste, însă mai spuneau că nu văd nicio problemă cu felul în care a fost transformată această zi, în care se sărbătorea de fapt independenţa ţării.

 

Bineînţeles că sunt naţionalişti şi fascişti la marşul ăsta. Dar nu mă deranjează. Sunt doar fericit că sunt aici”, a spus Mateusz, un tânăr de 27 de ani, înfăşurat cu drapelul polonez.

Marşul, organizat de Tabăra Naţională Radicală, subliniază amploarea mişcării de extremă dreapta în rândul tinerilor polonezi. De altfel, Tabăra Radicală se prezintă ca o facţiune a mişcării fasciste cu acelaşi nume din 1930, care a luptat pentru eliminarea evreilor din Polonia, în anii dinaintea Holocaustului.

 

O a doua grupare, Toţi Tinerii Polonezi - care şi-a luat numele, de asemenea, după o mişcare anti-evreiască interbelică - a fost co-organizator al acestui eveniment.

 

Oficialii oraşului au declarat că nu au avut ce face şi au fost nevoiţi să aprobe acest marş, deoarece solicitările au îndeplinit condiţiile legale: marşul a fost încadrat ca o celebrare a istoriei Poloniei.

 

Acesta nu este genul de eveniment la care mi-aş duce copiii”, a declarat Agnieszka Kłąb, purtător de cuvânt al primăriei Varşoviei.

Sursa: Wall Street Journal

Alte ştiri despre: