14:15, 21 Iunie 2011
, PRO TV

Voronin ataca: PCRM cere organizarea alegerilor repetate in Chisinau


La doua zile dupa turul doi de scrutin, Vladimir Voronin a iesit in fata presei. Liderul PCRM acuza Alianta de guvernare de falsificarea turului doi al alegerilor din Chisinau si cere repetarea scrutinului. Comunistii vor ataca in judecata rezultatele alegerilor si nu va recunoaste victoria candidatului Aliantei, Dorin Chirtoaca.


 

Pana atunci, comunistii sustin ca vor boicota sedintele Parlamentului si fac un apel sustinatorilor sai sa se abtina de la manifestatii si sa nu raspunda la provocari. 

Vedeti mai jos textul original al declaratiei liderului PCRM: 

 

Declaratia Presedintelui PCRM,  Vladimir Voronin în cadrulbriefingului din 21 iunie 2011

Stimate Doamne,Stimati Domni,


Mi-as fi dorit foarte mult sa discutam astazi rezultatele finale ale campaniei electorale care a trecut. Dar pe semne, este înca prematur de a face careva generalizari. Iar daca totusi a venit timpul sa vorbim despre careva concluzii, atunci aceste concluzii vor fi de o cu totul alta natura.

 

Cu toate acestea, astazi este deja clar ca Partidul Comunistilor a obtinut, în rezultatul alegerilor, 40% din toti consilierii locali. În consiliile din majoritatea raioanelor, PCRM a obtinut cel mai mare numar de mandate, astfel plasîndu-se pe primul loc. În sase raioane ale tarii detinem întîietate absoluta. În rezultatul scrutinului, reprezentantii Partidului nostru au obtinut postul de primar în 20 de orase. Vreau sa aduc sincere multumiri alegatorilor care în conditii extrem de grele, în pofida presiunilor, coruperii si santajului au sustinut partidul independentei moldovenesti si al echitatii sociale, adica – Partidul Comunistilor. 


În acelasi timp, aceste alegeri pot fi considerate drept înca o etapa în degradarea sistemului nostru democratic. Pateticul calificativ de „sarbatoare a democratiei” în cazul nostru mai degraba ar putea fi înlocuit cu cel de  „funerarii ale democratiei”. Drept argument în favoarea acestei aprecieri atît de categorice pot servi recentele alegeri petrecute în Chisinau. 


Tin sa va reamintesc ca înca înainte de alegeri – în cadrul marsurilor sociale organizate de noi la 22 si 29 mai au fost rostite niste formulari dure: actuala guvernare nu este capabila sa garanteze petrecerea alegerilor democratice deci, prin urmare, trebuie sa demisioneze. Tot ce s-a produs mai tîrziu – pe 5 si 19 iunie la Chisinau si nu numai,  vine doar sa confirme aceasta idee.  


În zilele de 5-7 iunie, toata societatea moldoveneasca s-a convins de faptul ca Comisa Electorala Centrala, controlata de actualele autoritati, reprezinta o institutie periculoasa de generare a provocatiilor si dezordinii. Si doar stapînirea de sine a PCRM a permis prevenirea tulburarilor care erau cît pe ce sa zguduie capitala si întreaga tara.


La fel, am fost cu totii martori ai atacului banditesc pe care guvernarea, exploatînd sistemul judecatoresc, l-a produs  asupra componentei numerice a Consiliului Municipal Chisinau.


Am vazut cu totii cum guvernarea, în mod obraznic, a lipsit alegatorii de dreptul la votare secreta, atunci cînd a scos draperiile de pe cabinele de vot, astfel efectuînd controlul asupra votarii bugetarilor, lucratorilor din sfera sociala si organele de drept. Voi mentiona ca aceasta „modernizare” exotica a cabinelor de vot a fost efectuata la solicitarea personala a lui Ghimpu, caruia  Comisia Electorala Centrala i s-a subordonat imediat. Mai trebuie de mentionat faptul ca acest lucru s-a întîmplat cu doua zile înainte de alegeri. În excesul sau de zel de a-i intra în voie lui Ghimpu, CEC a scuipat pe sentinta Curtii Supreme de Justitie si a lasat cetatenii, în ziua, votarii sub vizorul autoritatilor. Pîna si OSCE a calificat aceste circumstante drept încalcare serioasa a dreptului la vot secret.


La fel, am aflat cu totii ca în ajunul alegerilor, în diferite apartamente poti  înscrie în cartea de imobil zeci de oameni. Am mai aflat de exemplu ca, numarul alegatorilor inclusi pe listele de vot din majoritatea suburbiilor capitalei este cu mult mai mare decît numarul locuitorilor acestor suburbii, inclusiv împreuna cu minorii.


Am mai vazut cu totii cum pot fi santajati si studentii, prelungindu-le sesiunile de examinare si încalcîndu-le dreptul civic prin impunerea de a vota într-un anumit mod.  


Si, desigur am fost cu totii martori la implementarea cunoscutelor procedee de falsificare, pe care guvernarea le foloseste traditional pe parcursul ultimelor trei ani. Ma refer aici la votarea multipla, scoaterea buletinelor de vot în afara sectiilor de votare si cunoscuta „carusela”. 


În pofida tuturor celor enumerate mai sus, candidatul PCRM a obtinut în capitala, fara suburbii, votul a 53% de alegatori, iar în întreg municipiul, practic a pastrat paritatea cu candidatul din partea Aliantei, cedîndu-i doar un numar neînsemnat de 4000 de voturi. Desigur ca, tinîd cont de toate aceste nereusite de sistem în organizarea bunei desfasurari a alegerilor, de fraudarea fatisa si falsificarea rezultatelor lor, Partidul Comunistilor nu-l recunoaste pe candidatul Aliantei – Dorin Chirtoaca drept primar legitim ales al capitalei. La fel, Partidul Comunistilor nu-si recunoaste înfrîngerea în aceste alegeri. O eventuala recunoastere de acest gen, în opinia noastra, ar însemna o capitulare în fata fortelor antidemocratice si antistatele aflate astazi la guvernare în Republica Moldova.  


Astfel, bazîndu-se pe principiul suprematiei legii, Partidul Comunistilor va cere în judecata anularea imediata a rezultatelor turului doi ale alegerilor primarului de Chisinau, care au fost falsificate si lipsite de normele elementare de votare secreta.
Partidul Comunistilor cere organizarea alegerilor repetate în capitala, concomitent cu readucerea imediata a procedurilor electorale în concordanta cu standardele europene de alegeri democratice.


Partidul Comunistilor acuza întreaga guvernare, majoritatea parlamentara – asa numita Alianta pentru Integrare Europeana  de falsificare a alegerilor în mun. Chisinau.


Noi consideram ca liderii acestei majoritati artificiale sunt, nemijlocit, responsabili de organizarea falsificarilor si, anume ei trebuie sa poarte întreaga raspundere în fata legii pentru fapta lor. În conditiile create, PCRM nu poate avea o agenda comuna cu reprezentantii regimului de guvernare si, pîna cînd judecatoria nu va adopta o decizie bazata pe lege referitor la organizarea de alegeri repetate în mun. Chisinau, fractiunea noastra  va boicota sedintele Parlamentului.


Folosindu-ma de aceasta ocazie, vreau sa chem toti sustinatorii nostri sa dea dovada de calm, rabdare si disciplina. Exista provocatori, care ar dori sa împinga sustinatorii nostri la niste actiuni în forta, asemenea celor care s-au produs pe 7 aprilie 2009. Nu le va reusi! Noi pretuim foarte mult votul dumneavoastra, prin urmare nu vom deveni ostatici ai provocatorilor si aventurierilor.

Va multumesc pentru atentie.


21-06-2011

Alte ştiri despre: