18:56, 17 Martie 2017
, PRO TV

Vladimir Voronin: “Trecerea la sistemul electoral majoritar va agrava problemele existente si va da nastere unor probleme noi. Mituirea alegatorilor si a deputatilor alesi va putea fi facuta mult mai usor" - VIDEO


Nu trebuie modificat sistemul electoral, ci guvernarea. De aceasta parere este Vladimir Voronin, care crede ca alegerea deputatilor in circumscriptii va crea probleme si mai mari in procesul electoral. De aceea, comunistii, dar si liberal-democratii au spus ca nu vor face parte din grupul de lucru al parlamentului responsabil de dezbaterea proiectului.


 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: “Trecerea la sistemul electoral majoritar va agrava problemele existente si va da nastere unor probleme noi. Mituirea alegatorilor si a deputatilor alesi va putea fi facuta mult mai usor, ceea ce poate conduce si la sigur va conduce la concentrarea intregii puteri a statului in mainile unui grup restrans de persoane, care astazi pe toate caile imping aceste modificari...”

 

Voronin crede ca in urma aplicarii votului uninominal, procesul electoral s-ar putea intinde la nesfarsit. In plus, nu exista o solutie pentru alegatorii din regiunea transnistreana.

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: “Actualul sistem electoral nu le permite locuitorilor din transnistria sa-si exercite dreptul de a laege. In felul acesta, de la o legislatura la alta, parlamentul va fi incomplet, in conditiile actuale sunt inevitabile turul doi, actiuni in justitie...”

 

Asa ca PCRM a spus ca nu va sustine modificarile la codul electoral si nici nu va participa la dezbateri in grupul de lucru al parlamentului. Comunistilor li s-au alaturat si liberal-democratii. 

 

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: “PLDM nu vrea sa participe la aceste idei nastrusnice, de aceea ne reptragem reprezentnatul...”

 

Pe de alta parte, socialistii au spus ca vor  participa la dezbaterea proiectului.

 

Vladimir TURCAN, DEPUTAT PSRM: "Da noi o sa participam sa vedem..."

 

Democratii nu au reactionat. Acum trei zile, PD a inregistrat in Parlament proiectul de lege privind votul uninominal, care a fost transmis Comisiei de la Venetia si urmeaza sa fie dezbatut public. Proiectul prevede crearea a 101 circumscriptii a cate 40 -50 de mii de alegatori fiecare.

 

Circumscriptii ar urma sa fie create si in diaspora, dar si in stanga Nistrului. Potrivit lui Andrian Candu, in regiunea transnistreana insa nu vor putea fi organizate alegeri, atat timp cat nu exista o garantie, ca acestea vor fi corecte.

 

Initiativa a starnit un val de critici, atat din partea ONG-urilor, cat si din partea unor partide politice, care acuza democratii, ca astfel vor sa mentina la guvernare si dupa viitoarele alegeri parlamentare. 

Alte ştiri despre: