21:54, 17 Mai 2017
, PRO TV

Vladimir Voronin, despre capsula timpului de la USM: "Omul stia ca se culca linistit si pana dimineata nici preturile nu se schimba, nici regimul nu se schimba, nici conducerea nu se schimba", unde era liderul PCRM acum 50 ani - VIDEO


Capsula timpului ce dateaza din 1967 a fost scoasa astazi dintr-un pilon de beton din cladirea Universitatii de Stat din Moldova. Aceasta contine un mesaj de la cei care au fost studenti acum jumatate de secol. Pe atunci ei isi imaginau ca in 2017 vom trai in counism iar Moldova va sarbatori cu mare fast 100 de ani de la revolutia rusa din octombrie 1917. Vor celebra insa doar unii, iar printre ei - liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, care citeste cu nostalgie ravasul de pe o tableta. Ajuns la 75 ani, fostul presedinte glumeste ca pe atunci era de 3 ori mai tanar. Era deja casatorit si avea 2 copii.


 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: "Eu imi amintesc despre initiativa, despre aceste capsule pe care trebuiau sa le citeasca la 100 de ani de la revolutia din octombrie. Imi amintesc ca in multe institutii erau astfel de capsule, lasate pentru noi, urmasi.Cei care am activat in ani sovietici suntem foarte bucurosi de aceasta personalitate, de aceea si suntem asa de invinsi in lupta noastra, partidul nostru, pentru ca noi stim ce a fost si noi vedem ce este astazi. Ce putea sa fie asa dezastru in tara, precum e acum? Putea sa fie asa conducere in ministere, in guverne cum sunt acestia care nici nu au idee ce insemna conducerea unei institutii statale?


In conditiile Uniunii Sovietice, nu era pusa asa problema cum este astazi. Viitorul nostru era trasat de hotararile congresului partidului, de activitatile partidului, de organizatiile respective, de partid si nu numai de stat. Nu era asa ca acum, cand oamenii cu diploma nu au unde lucra. Era securitate sociala absoluta. 


Omul stia ca se culca linistit si pana dimineata nu o sa se schimbe nimic, nici preturile nu o sa se schimbe, nici regimul nu o sa se schimbe, nici conducerea nu o sa se schimbe. Acum nu se stie ce o sa fie maine, poimaine. Unii ne trag intr-o parte, altii in alta parte. Astia vin cu unele aiureli de la institutia aceasta prezidentiala, ceilalti din guvern alte scheme propun de-a lor mafiotice, banditesti."

 

Capsula timpului a fost deschisa si inchisa astazi, dar cu o alta scrisoare. Formand o traditie, actualii studenti au pregatit un mesaj pentru generatiile viitoare.

Alte ştiri despre: