22:06, 18 Octombrie 2018
, PRO TV

Vladimir Voronin, despre faptul ca introducerea vectorului european in Constitutie a picat: "Eu i-am zis lui Candu, noi votam, dar numai in acelasi moment sa inlocuim denumirea "presedintele RM", cu "sultanul RM"


"Pana acum, noi mai neprofisionala conducere nu am avut." Asta a declarat Vladimir Voronin la emisiunea InPROfunzime, despre faptul ca introducerea vectorului european in Constitutie a picat astazi in Parlament.


 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: "E in zadar sa discute PD cu noi, noi avem pozitia noastra. S-a incercat o negociere prin discutii in cadrul pauzelor in Parlament. De mine Candu s-a apropiat. Eu am vorbit de multe ori ca toti acesti ani noi mai neprofisionala conducere noi nu am avut.

 

Si Guvernul si Parlamentul, daca luati lista de legi ce se precauta in Parlament, tii rusine sa stai in acest Parlament. Imediat dupa ce a fost votata aceast sintagma pe unele saituri a aparut pozitia delegatiilor europene, in care se spune, nu ca nu trebuie modificata, dar cititi ceea ce se cere.

 

Nimeni nu a citit acordul de asociere. Michalko le indica intr-o postare, cititi randul doi de la inceputul acestui acord, nu stiu daca l-a mai citit, poate acum ma aud pe mine si vor deschide sa citeasca.

 

Le-au interzis, nu le dau credite, Comisia Europeana are intrebari foarte mari ca nu sunt reforme. Prin aceasta ei vor sa-i masluiasca pe europeni, ca ei sa nu aiba pretentii fata de RM. Daca revenim la profesorii turci, UE cu protest, APCE cu protest, dar ei nu se astampara.

 

Vine Erdogan sa ne spuna ca noi avem teroristi undeva. Cum i-am propus eu azi domnului Candu, noi votam, dar numai in acelasi moment sa inlocuim denumirea presedintele RM, cu sultanul RM.

 

Socialistii au ramas in plina componenta, pentru ca exista norma. Ei au ramas ca sa asigure cvorum. Mie imi pare ca la un moment dat Candu putin s-a grabit. Cand a propus ca sa fie vot nominal, ei trebuiau sa accepte. Ei pot sa faca referendum. Ce le este lor in a face un referendum.

 

Ei sunguri au descreditat ideea asta de integrare europeana toti acesti ani. In timpurile noastre ajunsesem la un nivel de 70 de procente de oameni, care doreau integrare europeana, iar acum este sub 30.

 

Dupa acest vot integrare europeana, inca si mai mult o sa divizeze populatia. Toti, si acei care sunt de acord si cei care nu, toti trebuie de luat masuri si de pedepsit. Trebuie de inchis partidele. Puteau fi consecinte colosale. Cu aceste ale lor aiureli, de integrare europeana. "

 

Introducerea sintagmei de integrare europeana in Constitutie a picat. Democratii nu au reusit sa adune voturile necesare dupa ce deputatii PL, PLDM si PCRM au parasit sala. Partidul de la guvernare acuza opozitia ca intoarce spatele unei sanse unice, iar ceilalti spun ca PD face show si campanie electorala pe seama acestui subiect. Andrian Candu se gandeste acum sa organizeze un referedum.

 

Desi a fost votat in prima lectura de majoritatea simpla, adica 51 de deputati, PD-ul nu a reusit sa mobilizeze inca alti 16 parlamentari pentru ca sa fie modificata Constitutia. Liberalii au insistat pe niste amenamente inainte de a se trece la lectura finala.

 

In aceste conditii, Candu spune ca ia in considerare ideea organizarii unui referendum, in ziua alegerilor parlamentare. Nu stie deocamdata cum ar urma sa sune intrebarea care ar urma sa fie scrisa in buletinele de vot.

 

Proiectul de completarare a Constitutiei cu o sintagma care sa stipuleze ca vectorul tarii noastre este cel european a fost lansat de democrati la sfarsitul anului trecut. De curand, partidul de la guvernare s-a declarat “Pro-Moldova”.

Alte ştiri despre: