22:32, 18 Octombrie 2018
, PRO TV

Vladimir Voronin, despre deschiderea benzinariilor duty-free la frontiera: "Mai intai ideea a fost introdusa prin Ministerul Economiei, cand era Dodon acolo. El a promulgat, acum a atacat CC"


"Mai intai ideea a fost introdusa prin Ministerul Economiei, cand era Dodon acolo. El a promulgat, acum a atacat CC. E o afiora." Asta a declarat Vladimir Voronin, fiind intrebat despre deschiderea benzinariilor duty-free la frontiera


 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: "Ideea cu aceste benzinarii a fost introdusa de cineva prin Minsiterul Economiei, cand era Dodon acolo. Ea a ajuns la Presedintie si eu le-am spus: "Unde eu v-am vazut cu aceasta idee? Si asa s-a terminat cu aceasta idee."

 

Dupa care nustiu cum a fost inaintata si a ajuns in a doua lectura, nici consultatie cu Guvernul si in lege au introdus pe furis aceste benzinarii la duty-free si Dodon promulga legea.

 

Acum el s-a dat singur pe dansu la Curtea Constitutionala. Candu il inlatura, pozor international ca presedintele ca fie inlaturat pe 5 min. El singur s-a dat in judecata.

 

Cand eu eram presedinte am semnat 8800 de legi, nu a fost asa ceva ca sa nu fie pusa o virgula corect. Pai asta e o afiora. Ei sunt implicati mai multi. Presedintia nu e vesnica, omul trebuie sa se gandeasca ce va face dupa Presedintie."

 

Dupa ce si-a pus semnatura pe legea care permite deschiderea benzinariilor duty-free la frontiera, Igor Dodon face un pas inapoi. Presedintele a cerut Curtii Constitutionale sa declare votul deputatilor neconstitutional. Purtatorul de cuvant al sefului statului spune ca amendamentele au fost camuflate intentionat.

 

Presedentia sustine ca Parlamentul a incalcat procedura atunci cand a votat modificarile la Codul Fiscal si Vamal, pentru a permite vanzarea combustibilului la preturi mai mici la frontiera. Proiectul a ajuns in legislativ in lipsa unui aviz pozitiv din partea Guvernului, iar deputatii nu ar fi evaluat riscurile la care este supus bugetul tarii odata cu intrarea in vigoare a acestor amendamente.

 

Tocmai de aceea, institutia prezidentiala a cerut astazi Curtii Constitutionale sa verifice constitutionalitatea votului din ultima sedinta de vara aceasta. Judecatorii de acolo au la dispozitie 6 luni ca sa ii dea un raspuns sefului statului, asta daca sesizarea va fi acceptata pentru examinare. 

 

Vladimir Cernat este deputatul neafiliat care a introdus in a doua lectura amendamentele care sa permita deschiderea benzinariilor duty free la frontiera cu Moldova, pentru ca soferii sa isi poata alimenta masina mai ieftin in limita capacitatii rezervorului si doar la iesirea din tara.

 

Opozitia priveste aceasta posibilitate ca pe o favoare facuta de guvernare primarului de Orhei, Ilan Sor, cel care detine magazinele duty free. Omul de afaceri, condamnat la 7 ani si jumatate de inchisoare in dosarul BEM, a negat insa orice interes. 

Alte ştiri despre: