15:05, 22 Februarie 2019
, PRO TV

Vlad Plahotniuc si Veaceslav Platon, suspectati de implicare in schema de spalare de bani din Rusia, prejudiciul fiind de aproape 600 de milioane de dolari. Anuntul vine de la MAI al Rusiei. Ce spun democratii - VIDEO


Vlad Plahotniuc si Veaceslav Platon sunt suspectati de implicare in schema de spalare de bani din Rusia, prejudiciul fiind de aproape 600 de milioane de dolari. Anuntul vine de la Ministerul rus de Interne. Serviciul de presa al democratilor califica informatiile drept o imixtiune a Moscovei in alegerile de la noi, iar avocatul lui Platon nu comenteaza.


 

Irina VOLK, REPREZENTANTA A MAI AL FEDERATIEI RUSE: “In cadrul cercetarilor preliminare s-a stabilit ca cetateni ai Rusiei si ai Republicii Moldova au creat o structura internationala pentru a efectua operatiuni valutare ilegale de proportii. Organizatori, conform datelor din ancheta, erau Vladimir Plahotniuc si Veaceslav Platon, ambii avand cetatenia Federatiei Ruse”.

 

Potrivit investigatiei, ilegalitatile s-ar fi produs in perioada 2013-2014, cand Platon si Plahotniuc ar fi transferat bani din conturile unor banci catre alte conturi ale unor nerezidenti, deschise la Moldinconbank si alte organizatii straine, sub pretextul ca ar vinde valuta. 

 

Irina VOLK, REPREZENTANTA A MAI AL FEDERATIEI RUSE:  "In total, peste 37 de miliarde de ruble au fost transferate in afara Rusiei.”

 

In urma investigatiilor, unul din fostii actionari de la Victoriabank, Alexandru Korkin a fost arestat.

 

Purtatorul de cuvant al democratilor spune ca “asa-zisul dosar” reprezinta o interventie abuziva a Federatiei Ruse in alegerile din Moldova, cu scopul de a influenta rezultatele scrutinului. Asa ca PD va sesiza institutiile internationale si observatorii acreditati sa monitorizeze alegerile noastre.

 

Avocatul lui Platon spune ca de trei saptamani nu poate lua legatura cu clientul sau si, deci, nu comenteaza subiectul. Iar serviciul de presa al Moldinconbank afirma ca toate tranzactiile din acea perioada sunt legale si au fost raportate organelor de surpaveghere.

 

Acest dosar face referire la cea mai mare operatiune de spalare de bani din Europa de Est, numita Laundromatul rusesc.

 

In toata aceasta schema, Moldova a fost folosita ca mijloc de legalizare a sumelor provenite din fonduri murdare, precum companii off-shore, banci sau credite false. Ulterior, banii spalati erau raspanditi in intreaga Europa.

 

Spalatoria de bani care a tranzitat Moldova a avut misiunea de a crea iluzia unor activitati de afaceri, pentru a justifica sursa finantelor, apoi instantele de judecata moldovenesti semnau ordonante pentru a legaliza banii murdari, scrie portalul rise.md.

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Alte ştiri despre: