14:29, 20 Aprilie 2017
, PRO TV

Viceministrul Agriculturii anunta ca a fost creata de urgenta comisia de monitorizare a situatiei cu privire la ingheturile din tara. Vezi care sunt plantatiile cele mai afectate


Viceministrul Agriculturii anunta ca a fost creata Comisia de monitorizare a situatiei cu privire la ingheturile tarzii.


 

Comisia de monitorizare si documentare, in termen de zece zile lucratoare:

 

1. Va examina si evalua situatia creata, în baza informatiilor prezentate de Directiile Raionale Agricultura si Alimentatie;

 

2. Va elabora recomandari referitoare la masurile ce urmeaza a fi întreprinse, în vederea reducerii consecintelor îngheturilor si ca urmare, a eventualelor afectari de îngheturi;

 

3. Va informa conducerea Ministerului, referitor la rezultatul evaluarii situatiei create si va prezenta recomandari.Dupa primele discutii ale Comisiei, s-au stabilit urmatoarele:Gradul de afectare a culturilor de camp nu poate fi determinat, din motiv ca sunt prevazute ninsori în urmatoarele zile. Posibil cea mai afectata cultura va fi rapita.

 

Agricultorii care au reusit sa faca lucrarile de fertilizare la culturile de toamna nu vor fi afectati substantial.

 

În cel mai mare risc se afla:

 

Plantatiile de nuc  si plantatiile samburoase:  ciresul, visina, prunul, caisele si piersicul. De asemenea, pomii tineri pot fi afectati, din motiv ca acestia nu sunt pregatiti pentru astfel de temperaturi sensibile.Informam ca, dupa finalizarea valului de ninsori, Ministerul Agriculturii va organiza iesiri în teritoriu pentru a determina gradul de afectare e a culturilor de camp.

 

Totodata, specialistii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare vor oferi informatii detaliate privind protectia culturilor agricole în urma afectarii.

 

Conform prognozelor  site-ului meteo.md, cea mai riscanta perioada pentru culturile agricole va fi noapte din 20 aprilie spre 21 aprilie 2017.

Alte ştiri despre: