19:49, 3 Noiembrie 2013
, PRO TV

Vezi aici declaratia pro-europeana votata la manifestatia din Piata Marii Adunari Nationale


Mii de cetateni adunati astazi in Piata Marii Adunari Nationale au votat o declaratie in sustinerea parcursului ireversibil al integrarii europene a Republicii Moldova. In textul declaratiei se mentioneaza ca cetatenii Republicii Moldova, intruniti in PMAN in ajunul Summitului de la Vilnius, proclama optiunea europeana drept singura optiune corecta pentru viitorul tarii si singura sansa pentru a asigura drepturile si libertatile cetatenilor
„Ne angajam ca fiecare in comunitatea sa sa promoveze valorile europene. Acest moment major ne cere sa fim solidari si hotarati in alegerea noastra. Incurajam Guvernul sa reziste tuturor presiunilor politice interne si externe si cerem clasei politice sa dea dovada de unitate si maturitate pentru cauza europeana. Apreciem cu recunostinta sprijinul acordat de UE tarii noastre in aceasta perioada. Viitorul Republicii Moldova se decide acum. Viitorul este in UE. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”, se spune in declaratie.Multimea din PMAN a ridicat mainile in semn ca voteaza declaratia pentru Europa. Mitingul de susţinere a parcursului proeuropean a fost deschis cu intonarea Imnului de Stat de catre soprana Valentina Naforniţa. La manifestatie au venit oameni din toate raioanele republicii, care au arborat mii de tricoalore si drapele ale UE. Unii manifestanţi si-au facut apariţia in PMAN intr-un mod inedit. Grupul din raionul Orhei a intrat in piaţa acompaniat de o orchestra.


Potrivit organizatorilor, in PMAN s-au adunat peste 100 de mii de oameni.

 

VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL AL DECLARATIEI:

 

Noi, cetatenii Republicii Moldova, intruniti astazi, 3 noiembrie 2013, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, in ajunul Summit-ului „Parteneriatului Estic” de la Vilnius si cu prilejul acestui eveniment istoric pentru tara noastra,

 

Fiind in numar de circa o suta de mii, reprezentand toate regiunile si comunitatile locale din Republica Moldova, societatea civila, mediul academic si cel de afaceri, uniunile de creatie, sfera bugetara, populatia de la sate si din orase,diaspora, generatia tanara, cea activa si cea a oamenilor in etate, femeile si barbatii din toate grupurile etnice si confesionale ale ţarii,

 

Raspunzand Apelului lansat de conducerea Republicii Moldova, de Coalitia ProEuropeana aflata la guvernare, si care este sustinut de personalitaţilereprezentative ale elitei nationale si ale grupurilor principale, care formeaza societatea moldoveneasca,

 

Declaram ca optiunea europeana este singura corecta pentru viitorul tarii noastre, interesul naţional major si unica sansa pentru a asigura drepturile, libertatea si prosperitatea tuturor cetatenilor.

 

Reamintim ca Republica Moldova a facut alegerea pro-europeana inca de la constituirea sa ca stat independent si a urmat-o consecvent pe parcursul evolutiei sale. In noiembrie 1994, Moldova a semnat cu Uniunea Europeana Acordul de Cooperare si Parteneriat, in februarie 2005 – Planul de Actiuni. Iar la Vilnius, la 28-29 noiembrie a.c., urmeaza sa parafeze Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, un pas crucial pentru viitorul prosper al ţarii, dupa care va urma semnarea acestui document important.

 

Ne angajam, ca membri ai societatii moldovenesti, fiecare in activitatea sa si in comunitatea din care face parte, sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a atinge obiectivele de modernizare si dezvoltare a Republicii Moldova pe calea integrarii europene.

 

Constientizam ca acest moment major ne cere sa fim solidari si hotarati in alegerea noastra. Solicitam partidelor din Coalitia Pro Europeana de guvernare, dar si intregii clase politice moldovenesti sa dea dovada de unitate si maturitate - in numele intereselor nationale ale Republicii Moldova, in numele intereselor cetatenilorRepublicii Moldova de a beneficia de conditii civilizate de trai, de drepturi si libertati fundamentale, de securitate economica si sociala, proprii unui stat de drept si democratic.

 

Salutam politicile statului orientate spre asigurarea unei justitii echitabile si accesibile, a suprematiei legii si a egalitatii tuturor in fata ei, a combaterii fenomenelor negative care blocheaza dezvoltarea tarii, a modernizarii serviciilor publice pentru cetateni si a asistentei de stat pentru oamenii socialmente vulnerabili. Ceremeradicarea definitiva a flagelului corupţiei si finalizarea reformelor cu rezultateconcrete, care sa aduca beneficii clare cetatenilor si sa asigure progresul intregii societaţi.

 

Incurajam Guvernul sa reziste tuturor presiunilor politice interne si externe, savalorifice oportunitatile de a diversifica pietele de export pentru produsele moldovenesti si sa asigure securitatea energetica si alimentara a tarii.

 

Apreciem cu recunostinta sprijinul acordat Republicii Moldova de catre partenerii nostri externi, in aceasta perioada. Solicitam Parlamentului si Guvernului sa onoreze pe deplin increderea partenerilor nostri si angajamentele asumate de-a lungul anilor de Republica Moldova de a ne ralia la valorile si standardele europene.

 

Viitorul Republicii Moldova se decide acum! Viitorul Republicii Moldova este in Uniunea Europeana! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Alte ştiri despre: 3 noiembrie, manifestatie, declaratie,