15:41, 9 August 2017
, Mediafax.ro

Venezuela, la un pas de faliment. Cati bani mai are in vistierie si ce datorii are de achitat


Venezuela, care s-a adancit intr-o criza politica si economica fara precedent in ultimele luni, avea de achitat, luni, creditorilor care au cumparat obligatiuni emise de guvernul de la Caracas peste 250 de milioane de dolari, scrie CNN Money.


La această sumă se adaugă alte 5 miliarde de dolari, pe care le are de achitat până la sfarşitul anului, plus alte datorii de miliarde de datorii catre Rusia şi China.

 

În condiţiile în care guvernul mai dispune de doar 10 miliarde de dolari, Venezuela este pe punctul de a intra în default, scrie CNN Money.

 

A fost o săptămână grea pentru Venezuela: procurorul general a fost demis, puterea a votat legi controversate care să o reconfirme, iar guvernul a trecut şi de o tentative eşuată de rasturnare de către un grup paramilitar.

 

Economiştii spun că probabil Venezuela va plăti această tranşă către creditori, dar anticipează că într-un viitor foarte scurt ţara va intra în incapacitate de plată, dacă economia continuă să se prabuşească, iar SUA vor aplica sanctiunile economice dure pe care le-a promis.

 

“Lucrurile nu mai funţionează, falimentul este inevitabil”, spune Siobhan Morden, expert pe pieţele latino-americane la Nomura Holdings. “Sancţiunile pe exporturile de petrol vor veni, probabil, foarte curând, iar intrarea în incapacitate de plată va fi aproape”, a mai spus expertul.

 

Administraţia de la Washington a impus o serie de sancţiuni economice Venezuelei, după ce preşedintele Nicolas Maduro a înlocuit opoziţia din parlament cu susţinători de-ai săi. Preşedintele Trump a promis sancţiuni şi mai dure, în cazul în care criza politică de la Caracas se adânceşte.

 

Multe ţări din toată lumea au criticat votul care îi dă puteri absolute lui Maduro, asemănând actuala organizare politică cu o dictatură.

 

Arma pe care o are Donald Trump cel mai la îndemână este un embargo impus pe petrol, singura sursă de venit pentru Venezuela. Dacă petrolul venezuelean nu va mai putea fi vândut în America, puşculiţa lui Maduro se goleşte instant.

 

Sancţiunile economice internaţionale vor fi o sabie cu două tăişuri, pentru că ar putea adânci lipsa de mâncare şi de medicamente cu care se confruntă în pezent Venezuela.

 

Dar dincolo de sancţiunile internaţionale, economia ţarii a intrat deja într-o spirală din care nu mai poate ieşi. Deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul s-a dublat în ultima lună, iar inflaţia va ajunge la 720%, în acest an, şi la peste 2.000%, in 2018, potrivit estimarilor FMI.

 

Venezuela trebuie să achite către deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale peste 5 miliarde de dolari, în acest an şi nu mai are decât 10 miliarde de dolari în bănci. Guvernul datorează, totodată miliarde de dolari vătre Rusia şi China, precum şi către companii energetice şi aeriene americane.

 

Până în prezent, SUA s-au abţinut să ia măsuri care să restrictioneze exporturile de petrol ale Venezuelei. O astfel de mişcare va grăbi intrarea ţarii în faliment“,spune şi Win Thin, şeful de strategii la banca Brown Brothers Harriman.
Alte ştiri despre: