09:43, 9 Septembrie 2017
, PRO TV

Uraganul Irma ameninta SUA. Mesajul lui Trump pentru americani


Uraganul Irma, care ar putea lovi Florida sambata sau duminica dimineata, are un “potential distructiv cum nu s-a mai vazut”.


 

Aşa sună avertismentul lui Donald Trump. Iar mesajul oficialilor din Florida este unanim - dacă locuiţi în apropierea coastei, plecaţi imediat, cât mai departe.

 

Furtuna, care în Caraibe a lăsat în urmă cel puţin 22 de morţi, a mai scăzut în intensitate.

 

Însă vântul va sufla în continuare cu până la 250 de kilometri pe oră.

 

Grav este că între timp s-a format un uragan asemănător. Niciodată nu au fost în Atlantic, simultan, două uragane cu o asemenea forţă.

Deocamdata a venit rândul Cubei să dea piept cu uraganul Irma.

 

Si, după ce au văzut dezastrul pe care l-a făcut în insulele din Caraibe, românii din Florida se pregătesc pentru ce e mai rău.

 

Român: Plec. E înspăimântător. Copiii mei sunt panicaţi. La fel şi soţia mea. Eu am cam întârziat în comparaţie cu alţii. Ca să-mi pun la adăpost afacerea şi tot ce am mai putut proteja.”


Rick Scott, Guvernatorul Floridei: “Dacă aţi primit ordin de evacuare şi încă mai sunteţi acasă, vă rog să plecaţi. Este ziua când trebuie să faceţi alegerea corectă pentru familia voastră şi să vă retrageţi într-un loc sigur, cât mai departe de ţărm.”


Meteorologii nu sunt încă siguri care este locul exact unde uraganul va lovi.

 

Însă, pe măsură ce trec orele, este tot mai greu să pleci din Florida. Oamenii aşteaptă în aeroporturi pentru a prinde un loc într-un avion. Iar şoferii stau la cozi in benzinării, dar, în multe dintre ele, stocul de carburant este epuizat rapid.

 

Pe şoselele care duc spre partea de nord a statului, maşinile circulă bară la bară, în cel mai bun caz.

 

În funcţie de traseul urmat de Irma, după ce va lovi coastele Floridei, această furtună ar putea determina cea mai mare evacuare în masă din istoria Statelor Unite.

 

Vice-Amiral Peter Brown, Paza de Coastă: Speranţa noastră sinceră este ca oamenii să acorde atenţie la îndrumările primite de la guvernatori, primari locali şi alţi oficiali. Pe scurt, fugiţi din zonele care pot fi inundate de valurile ridicate de furtună.”


Avertismentele oficialilor americani capătă şi mai mare greutate după dezastrul pe care l-a făcut uraganul în Caraibe, unde a pus la pământ clădiri, a spulberat maşini şi a lăsat în urmă inundaţii de proporţii.

Alte ştiri despre: