21:10, 17 August 2018
, PRO TV

Un nou protest a fost anuntat pentru azi seara in Piata Victoriei din Bucuresti - VIDEO


Un nou protest a fost anuntat pentru azi seara in Piata Victoriei din Bucuresti. Romanii vor iesi in strada la ora la care exacat acum o saptamana jandarmii au interevneit in forta cu bate si gaze lacrimogene. Atunci mai multi manifestanti au avut de sufeit in urma interventiei, iar o pate din ei au depus plangeri. Gazele folosite contra protestatarilor s-au dovedit a fi o arma chimica.


 

Pana si azi curg plangerile penale depuse impotriva Jandarmeriei la Parchetul Militar. Mai multi manifestanti care au suferit in urma interventiei brutale a fortelor de ordine au continuat sa vina pentru a li se face dreptate, iar cei vinovati sa fie trasi la raspundere.

 

Acestia au povestit cu lux de amanunte tot ce li s-a intamplat. Numarul plangerilor se apropie de 250, dar ar putea creste de la o zi la alta. Acum procurorii incearca sa inteleaga ce s-a intamplat iar pe 20 august vor fi audiati jandarmii si persoanele care au dat ordine. 

 

Una din armele folosite de jandarmi in timpul protestelor din 10 august au fost gazele lacrimogene cu care au fost afectati mai multi oameni. Abia dupa 5 zile protestatarii au aflat ce au inhalat. Este vorba despre un compus chimic denumit CS.

 

Mai exact, o pulbere alba care in momentul in care este arsa produce gaz puternic iritant. Informatia insa nu vine de la jandarmerie cum ar fi trebuit de fapt, ci de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Extrem de grav este ca unii chimisti spun ca acest CS este o arma chimica interzisa in razboaie, insa permisa pentru controlul multimilor la proteste.

 

Chiar daca o multime de protestatari invinovatesc autoritatile pentru interventie brutala, premierul Dancila a trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care justifica actiunile jandarmilor sustinand ca acestia au actional legal.

 

In mesaj se arata ca sunt incercari de inlaturare violenta a guvernului legitim, ca fortele de ordine au actionat legal in 10 august si ca presedintele Iohannis a facut apel la continuarea protestelor.

 

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a confirmat ca scrisoarea a ajuns la Bruxelles, iar un raspuns va fi dat in scurt timp. Peste 400 de persoane au fost ranite in timpul mitingului din 10 august de la Bucuresti. Atunci protestele au degenerat in violente dupa ce grupuri de provocatori s-ar fi inflitrat in multime, iar jandarmii au ripostat cu bate, gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Alte ştiri despre: