16:50, 20 Martie 2018
, PRO TV

UE cere explicatii Rusiei privind atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost spion rus. Moscova ar trebui sa-si demonstreze nevinovatia, cred liderii statelor europene - VIDEO


Uniunea Europeana cere explicatii Rusiei privind atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost spion rus. Ministrii de Externe ai UE, reuniti la Bruxelles, si-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie. Moscova ar trebui sa-si demonstreze nevinovatia, cred liderii statelor europene. Administratia Vladimir Putin a declarat ca regreta pozitia Uniunii Europene.Uniunea Europeana este socata de utilizarea ofensiva a unei substante neurotoxice de tip militar, fabricata in Rusia, intr-un atac care este o premiera pe teritoriul european in ultimii 70 de ani, a comunicat ieri Consiliul UE pentru Afaceri Externe.

 

Rand pe rand, liderii statelor europene le-au sugerat rusilor sa ofere explicatii referitor la incident. Angela Merkel a declarat ca exista informatii concrete ca Rusia ar fi implicata in otravirea lui Skripali si ca tot ce poate sa faca acum Moscova este sa demonstreze contrariul. Si presedintele Frantei, Emanuel Macron a vorbit despre acest subiect la telefon cu Vladimir Putin.

 

Presedintele rus i-a transmis omologului sau francez, ca nu exista dovezi care sa demonstreze implicarea Moscovei in acest caz. Totodata, ministerul suedez de Externe a anuntat ca il va convoca astazi pe ambasadorul Rusiei pentru a oferi explicatii. Si asta dupa ce ministerul rus de Externe a declarat ca sursa agentului trebuie cautata in Marea Britanie sau in tari precum Suedia si Cehia.

 

Intre timp, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a cerut Marii Britanii sa prezinte dovezi privind implicarea Rusiei in otravirea fostului spion sau sa isi ceara scuze. Tensiunile dintre Moscova si Londra au inceput la 4 martie, cand Serghei Skripali, fost colonel in cadrul serviciului militar rus de informatii, si fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost gasiti inconstienti in orasul Salisbury.

 

Cei doi continua sa fie in stare critica. In consecinta, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomati rusi, care astazi au parasit tara. Moscova a raspuns cu aceeasi moneda si a declarat persona non-grata 23 de diplomati britanici.

Alte ştiri despre: