18:55, 17 Septembrie 2018
, PRO TV

Ucraina rupe relatiile de prietenie cu Rusia. Presedintele Petro Porosenko a semnat un decret privind incheierea Tratatului de parteneriat si cooperare cu Moscova - VIDEO


Ucraina rupe relatiile de prietenie cu Rusia. Presedintele Petro Porosenko a semnat un decret privind incheierea Tratatului de parteneriat si cooperare cu Moscova. Reprezentantii ministerului rus de Externe au declarat ca decizia este una regretabila.


 

Petro POROSENKO, PRESEDINTELE UCRAINEI:Ministerul afacerilor Externe al Ucrainei a pregatit o lista a masurilor necesare pentru incheierea Tratatului de prietenie, colaborare si parteneriat cu Federatia Rusa.”

 

 Astfel, Kievul rupe relatiile de cooperare si colaborare cu Moscova. Ministerul ucrainean de Externe va informa, pana pe 30 septembrie, partea rusa despre decizie, dar si Organizatia Natiunilor Unite, OSCE si alte organizatii internationale. Ulterior, documentul va fi votat in Rada Suprema.

 

Denuntarea Tratatului de Pace a fost  propusa inca dupa anexarea Crimeei, in 2014, insa decizia definitiva a fost luata la sfarsitul lunii august, curent. Unmembru al comitetului de aparare din Rusia a declarat ca prin aceste actiuni, Porosenko ucide doi iepuri odata. Executa ordinele unor oameni din Occident si spera la voturile rusofobilor pentru urmatoarea campanie prezidentiala.

 

Prin tratatul semnat la 31 mai 1997 intre presedintii de atunci Leonid Kucima si Boris Elitin, Ucraina si Rusia au recunoscut oficial frontierele si s-au inteles sa-si respecte reciproc integritatea teritoriala. Documentul era prelungit odata la zece ani.

Alte ştiri despre: