18:49, 21 Noiembrie 2017
, PRO TV

Ucraina a marcat patru ani de la inceputul revolutiei de pe Maidan. Sute de oameni s-au adunat in centrul Kievului - VIDEO


Ucraina marcheaza astazi patru ani de la inceputul revolutiei de pe Maidan. Cu aceasta ocazie, sute de oameni s-au adunat in centrul Kievului si au aprins lumanari in memoria celor care au murit in urma altercatiilor de atunci. Pentru ca manifestatiile de comemorare din anii precedenti deveneau violente, autoritatile au mobilizat aproape patru mii de politisti.


 

De dimineata, sute de oameni s-au adunat in centrul capitalei ucrainene pentru a marca patru ani de la inceputul revolutiei de pe Maidan. Ei au aprins lumanari si au depus flori la fotografiile celor care si-au pierdut viata in urma altercatiilor violente din acea perioada. 

 

”Nimeni a fost pedepsit si asta ne doare.”

 

 Patru ani de la revolutie au fost marcati si in alte orase precum Odessa sau Zaporojie. Localnicii si-au adus aminte de evenimentele din 2013, care, dupa cum spun ei, au schimbat istoria Ucrainei. Acum patru ani, pe 21 noiembrie 2013, sute de oameni, majoritatea dintre ei studenti, au iesit la un protest in piata din centrul Kievului.

 

Miscarea Euromaidan, asa cum au fost numite manifestatiile, s-a declansat dupa ce presedintele pro-rus de atunci, Viktor Ianukovici, a refuzat sa semneze acordul de asociere cu UE. In doar cateva zile, numarul protestatarilor a crescut pana la zeci de mii. Protestele au durat trei luni si au culminat in februarie, cand o suta de oameni au fost impuscati de lunetisti.

 

In urma evenimentelor, Viktor Ianukovici a fost inlaturat de la putere, acesta fugind in Rusia, unde se afla si in prezent. Ulterior, Ucraina a pierdut Crimeea in urma unui referendum nerecunoscut, iar in estul tarii a izbucnit un conflict militar intre armata si separatistii pro-rusi, care, in ciuda mai multor acorduri de pace incheiat, nu a luat sfarsit.

Alte ştiri despre: