17:12, 3 Ianuarie 2018
, PRO TV

Trump sugereaza ca Departamentul de Justitie ar face parte dintr-un stat „ascuns” care comploteaza impotriva sa


Presedintele american Donald Trump a sugerat, marti, ca Departamentul de Justitie ar face parte dintr-un stat „ascuns”, care pune la cale un complot impotriva sa.


 

Acuzaţia vine după ce Donald Trump a lansat, în mod repetat, atacuri la adresa FBI, cât şi a agenţilor care colaborează cu procurorul special Robert Mueller în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016.


Astfel, într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, marţi, Donald Trump a încălcat independenţa autorităţilor judiciare, dând impresia de implicare politică în activitatea Departamentului de Justiţie şi a Biroului Federal de informaţii, scrie CNN.


În postarea de pe reţeaua de socializare, liderul de la Casa Albă a afirmat că Huma Abedin, consilierul contracandidatei democrate la alegerile prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton, ar trebui arestată, pentru că ar fi trimis informaţii confidenţiale de pe adrese private de email.


„A pus informaţiile clasificate în mâinile agenţilor străini! Închisoare! Statul „ascuns” (engl. „deep state”) al Departamentului de Justiţie ar trebui să acţioneze?”, a scris Trump.

 

Tot marţi, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sandes, a afirmat că „preşedintele vrea să sublinieze că nimeni nu este mai presus de lege”.

 

„În ceea ce priveşte ancheta (n.r – privitoare la acţiunile lui Abedin), Departamentul de Stat trebuie să ia o decizie şi vă rog să vă adresaţi lor pe această chestiune”, a spus ea.

 

Totodată, Sanders a infirmat că liderul de la Casa Albă ar avea impresia că „întregul Departament de Justiţie” face parte din acest „stat secret”.

 

„Evident, Donald Trump nu crede că întregul Departament de Justiţie este parte din statul secret”, a spus Sanders, subliniind că preşedintele american vrea „să schimbe cultura agenţiei”şi că a început asta prin numirea lui Christopher Wray la şefia FBI.

 

Sintagma „deep state” defineşte o entitate coordonată de angajaţi guvernamentali, cât şi alte persoane, care încearcă să influenţeze politica statală, fără să ţină cont de cei desemnaţi prin vot să conducă un stat.

 

Termenul a câştigat popularitate în contextul alegerilor prezidenţiale din 2016, iar în 2017 a fost folosit de Administraţia Trump, care susţine că acest stat „secret” încearcă să invalideze puterea preşedintelui ales.

Alte ştiri despre: