15:12, 1 Februarie 2018
, PRO TV

Trump ar putea desecretiza un raport FBI care contine informatii despre operatiuni secrete


FBI incearca sa-l convinga pe Donald Trump sa nu desecretizeze un document care ar contine informatii sensibile despre operatiunile americane de contraspionaj.
Dacă preşedintele pare decis să facă public raportul, democraţii susţin că la mijloc e doar o încercare de a compromite ancheta procurorului special Robert Mueller privind presupusele legături dintre Rusia şi echipa de campanie a lui Trump.

 

Într-o declaraţie ieşită din comun, care plasează Biroul în conflict deschis cu preşedintele, FBI a avertizat miercuri seara că are „îngrijorări serioase” cu privire la „omisiunile” care afectează „acurateţea” unui memoriu parlamentar confidenţial.

 

Potrivit republicanilor, documentul ar scoate la iveală abuzuri comise de FBI în supravegherea campaniei electorale a lui Donald Trump.

 

Miercuri seara, preşedintele n-a fost dispus să comenteze:

 

Reporter: Domnule preşedinte, aveţi un răspuns pentru FBI, care a atras atenţia că raportul Nunes n-ar trebui făcut public? Domnule preşedinte, aveţi un răspuns?”

 

Trump: „Vă rugăm să ieşiţi!”

 

Marţi noaptea, după discursul din Congres, Trump a promis că va face public raportul, chiar dacă, potrivit echipei sale, preşedintele nu citise personal raportul la momentul respectiv.

 

Trump: Absolut, nu vă faceţi griji! Sigur îl publicăm! V-aţi fi imaginat aşa ceva?”

 

John Kelly, şeful administraţiei prezidenţiale: „Vă repet: acest preşedinte este absolut unic. Vrea ca totul să fie public, astfel încât americanii să-şi poată face singuri o idee.”

 

Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, prezidată de republicanul Devin Nunes, a aprobat luni seara declasificarea documentului de patru pagini, în pofida faptului că FBI şi Departamentul de Justiţie s-au opus public. În treacăt fie zis, FBI este condus de Chris Wray, ales şi instalat în funcţie de Trump însuşi, după demiterea cu scandal a lui James Comey.

 

Reporter: „Care credeţi că este scopul aceseti declasificări?”

 

Adam Schiff, congresman democrat: „Scopul este să creeze oamenilor o impresie greşită, care s-ai aducă beneficii şi protecţie preşedintelui şi să arunce o umbră asupra investigaţiei FBI privind administraţiei Trump cu Rusia.”

 

Trump are răgaz până sâmbătă seara să permită ori nu publicarea documentului.

Alte ştiri despre: