19:08, 19 Mai 2017
, PRO TV

Transparency International - Mixtul socialistilor votat in Parlament este in proportie de peste 90 la suta scris de pe proiectul Partidului Democrat - VIDEO


Socialistii si democratii doar mimeaza o lupta politica, in realitate insa au o intelegere si urmaresc un scop clar - sa se mentina cat mai mult la putere. La aceasta concluzie au ajuns expertii de la Trancparency International, care au analizat de-a fir-a par proiectele de modificare a codului electoral. Potrivit lor, mixtul socialistilor votat in Parlament este in proportie de peste 90 la suta scris de pe proiectul Partidului Democrat.


 

Valeriu PASA, EXPERT: "Vedeti cuvant in cuvant, au fost preluate si unele greseli..."

 

 Cei de la Trancparency International sustin ca proiectul semnat de Partidul Socialistilor este practic o copie a proiectului democratilor, care a fost votat in prima lectura, iar ulterior anulat.

 

Expertii sustin ca democratii si socialisti doar mimeaza o lupta, in realitate insa ambele proiecte sunt asemenatoare, exceptie facand doar denumirea si numarul deputatilor alesi pe circuscriptii. 

 

Valeriu PASA, EXPERT: "Ambele proiecte au fost votate fara avizul comisiilor majoritatii parlamentare, fara avizul Centrul National Anticoruptie, fara avizul CEC-ului, fara avizul guvernului pe ambele proiecte... Consiliile de Circumscriptii vor fi formate din oameni controlati politic, care pot fi santajati..."

 

 Potrivit expertilor, multe dintre prevederi sunt formulate foarte vag. In primul rand, obligativitatea ca fiecare candidat sa aiba un certificat de integritate, care nu este prevazut in legislatie, in plus nu se stie de cine urmeaza a fie emis. Totodata, proiectul elimina pragul de participare la alegeri.

 

Valeriu PASA, EXPERT: "Asta inseamna ca a venit unul si asta inseamna ca alegerile au avut loc..."

 

 Democratii au spus ca nu comenteaza, iar serviciul de presa al socialistilor a spus ca vs veni ulterior cu o reactie. Acum doua saptamani dupa o sedinta lunga, s-a votat si sistemul uninominal si cel mixt, iar ulterior cele doua proiecte au fost comasate.

 

Astfel, proiectul prevede ca 51 de deputati sa fie alesi pe circumscriptii si 50 pe liste de partid. Democratii nu au acceptat propunerea lui Dodon, ca 25 la suta din deputati sa fie din diaspora si regiunea transnistreana - asa ca aceasta prevedere a fost anulata.

 

PD insa a renuntat la ideea lor de a demite deputatii. Proiectul comasat mai prevede majorarea numarului de buletine de vot intr-o sectie de votare de la 3000 pana la 5000. Campania electorala va dura 30 de zile, iar doritorii pot candida simultan atat pe liste de partid, cat si pe circumscriptii. 

Alte ştiri despre: