15:12, 23 Ianuarie 2014
, PRO TV

Cinci deputati, decorati AZI cu ordinul "Steaua Romaniei" de Traian Basescu. Vezi cine sunt


Deputatii liberali Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru, Gheorghe Brega si liberal reformatoarea Ana Gutu au fost decorati in dupa amiaza aceasta cu ordinul "Steaua Romaniei" de presedintele roman Traian Basescu. Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni.


 


Distinctiile a fost acodate pentru contributia deputatilor in promovarea limbii romane pe teritoriul tarii.

 

Valeriu Munteanu si Ana Gutu au primit ordinul in grad de Mare Cruce, iar Corina Fusu, Boris Vieru si Gheorghe Brega vor primi Ordinul „Steaua Romaniei” - in grad de Mare Ofiter.

 

"Este o onoare sa-i decorez pe membrii Parlamentului de la Chisinau, care au initiat documentatia inaintata Curtii Constitutionale a Republicii Moldova pentru recunoasterea limbii romane, drept limba oficiala. Ceea ce ati facut este extrem de important nu doar pentru Republica Moldova, dar si pentru Romania. Faptul ca limba romana a devenit limba oficiala a Republicii Moldova este un element puternic de identitate a unei natiuni", s-a adresat presedintele Romaniei, Traian Basescu.

 

La randul sau, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, prezent la eveniment a tinut sa faca o retrospectiva a originea limbii romane pe teritoriul moldovenesc, mentionand ca prin recunoasterea limbii romane, drept limba oficiala de stat a fost inlaturata o alta urmare a regimului comunist.

 

Ordinul National „Steaua Romaniei” este cea mai inalta distinctie oferita de statul roman si cel mai vechi ordin national, instituit in 1864 de Cuza Voda. Se ofera cetatenilor romani si straini si are urmatoarele grade: Colan, Mare Cruce, Mare Ofiter, Comandor, Ofiter, Cavaler. 

 

In decembrie 2013, Curtea Constitutionala a constatat ca Declaratia de Independenta, unde este specificata sintagma de limba romana, drept limba de stat, prevaleaza asupra Constitutiei. Sesizarea a fost depusa de deputatii liberali si deputatul liberal-reformator, Ana Gutu.

Alte ştiri despre: liberali, decorare, traian basescu,