08:04, 7 August 2017
, PRO TV

Traian Basescu: Nu am dreptul sa candidez la presedintia Republicii Moldova


Fostul sef al statului, Traian Basescu, a declarat, duminica seara, ca nu ar putea sa candideze la presedintia Republicii Moldova, asa cum s-a vehiculat in anumite media, el subliniind ca nu are acest drept, potrivit Constitutiei, nefiind nascut pe teritoriul Moldovei. "Nu am dreptul. Uitati-va in Constitutia Republicii Moldova. Trebuie sa fii nascut pe teritoriul Republicii Moldova si trebuie sa ... Au introdus o conditie mai acum cativa ani, sa ai cel putin zece ani de cand locuiesti in Republica Moldova. Deci, cine spune asa ceva ori nu a citit Constitutia Republicii Moldova, ori are pasiunea sa bata campii", a spus Traian Basescu la B1TV.


 

Fostul presedinte al Romaniei a sustinut ca, dupa Putin, in toate sondajele este dat ca cel mai popular om politic din afara Republicii Moldova, ca este un pro-unionist, de aceea si-a si asumat crearea unui partid unionist, respectiv Partidul Unitatii Nationale, al carui presedinte de onoare este, scrie Agerpres.ro

 

"Sa nu va ganditi ca imi vad o noua cariera politica in Republica Moldova. Gestul pe care l-am facut este acela de a ajuta — sa accept sa fiu presedinte de onoare al unui partid nou — este acela de a ajuta la consolidarea curentului unionist", a afirmat Basescu.

 

Fostul sef al statului a mai sustinut ca dosarul Republica Moldova "trebuie sa fie o prioritate" si ca "Romania are obligatia sa stimuleze curentul unionist, prin actiuni politice si actiuni de sprijinire a Republicii Moldova".

 

Traian Basescu a opinat ca "cu cat trece mai mult timp, cu atat va fi mai scumpa reunificarea", acesta spunand ca nu are "dubii" ca ea se va produce candva.

 

"Se va produce pentru ca nicio nedreptate a istoriei nu a ramas necorectata pana la urma", a sustinut fostul presedinte al Romaniei.
Pe de alta parte, Basescu a apreciat ca, "deocamdata, nu sunt conditiile unui vot politic favorabil reunificarii tarii, nici la nivelul unui referendum, nici la nivelul Parlamentului".

 

Intrebat daca Romania nu ar risca printr-o atitudine pro-unionista sa intre intr-un conflict cu Federatia Rusa, Traian Basescu a mentionat ca "nu poate fi vorba de generarea unui conflict, pentru ca Romania nu doreste o rezolvare prin forta".

 

Fostul presedinte a mentionat ca, potrivit Actului final al Conventiei pentru Securitate in Europa, frontierele se pot modifica numai pe cale pasnica, ceea ce inseamna prin referendum sau prin vot al parlamentelor.

 

Basescu a opinat ca Federatia Rusa va respecta Conventia, cu o singura conditie, respectiv sa fie intr-adevar vot. "Nu confundati tratamentul pe care-l are Republica Moldova din partea Federatiei Ruse cu tratamentul pe care l-a aplicat Federatia Rusa Crimeii", a spus acesta.

 

El a mai spus ca nu exista vreo analiza care sa spuna ca la Moscova exista tentatia de a invada Republica Moldova.

 

"Republica Moldova, politic, nu poate fi invadata de Federatia Rusa, chiar daca au facut in Transnistria exercitii. Face parte din tehnica de descurajare", a conchis fostul presedinte al Romaniei.

Alte ştiri despre: