08:50, 14 Noiembrie 2017
, PRO TV

Theresa May promite sa protejeze Europa de amenintarile rusesti


Premierul britanic Theresa May a declarat luni ca guvernul sau isi va mentine angajamentul de a proteja Europa inclusiv dupa Brexit si a acuzat Rusia de agresiune militara si de implicare in scrutinul electoral al altor state, relateaza site-ul agentiei Reuters, scrie mediafax.ro.


 

În cadrul unui discurs susţinut în districtul financiar al Londrei, Theresa May a subliniat că Marea Britanie va continua să furnizeze asistenţă pentru statele care sunt victime ale agresiunilor externe, scrie mediafax.ro.


"Marea Britanie îşi va menţine în mod necondiţionat angajamentul de a garanta securitatea Europei. Noul parteneriat economic cuprinzător pe care îl vizăm va sprijini angajamentul nostru comun pentru economii deschise şi societăţi libere, în faţa celor care vor să le submineze", a spus May.


Marea Britanie are un buget de apărare mai mare decât orice alt stat membru UE, iar serviciile diplomatice şi de informaţii sunt printre cele mai extinse din Europa. Guvernul britanic susţine că este unul dintre principalii contribuabili din UE pentru o serie de măsuri de securitate, precum schimbul de date şi probe, măsuri de extrădare şi privind Oficiul European de Poliţie (Europol).

 

Theresa May a acuzat Rusia de propagarea violenţei în estul Ucrainei, de încălcarea repetată a spaţiului aerian naţional din mai multe ţări europene şi de lansarea unei campanii privind atacuri cibernetice.

 

May susţine că guvernul britanic contribuie la eforturile privind reformarea NATO, pentru ca alianţa să contracareze mai bine ameninţările din Rusia şi pentru a intensifica sprijinul militar şi economic acordat Ucrainei.

 

"Vom lua măsurile necesare pentru a contracara activitatea Rusiei. Rusia poate alege altă cale, cea a păcii, şi sper că într-o zi va face acest lucru. Dar atâta timp cât Rusia nu face acest lucru, vom acţiona împreună pentru a ne proteja interesele şi ordinea internaţională de care depind acestea", a spus premierul britanic.

 

Theresa May a mai acuzat Rusia de implicare în scrutinul electoral al altor state şi de atacurile cibernetice asupra ministerului danez al Apărării şi asupra Parlamentului german. Totodată, şefa guvernului de la Londra a blamat mass-media de stat din Rusia, care, potrivit acesteia, ar publica ştiri false şi imagini trucate în tentativa de a submina instituţiile occidentale.

Alte ştiri despre: