17:04, 1 Martie 2018
, PRO TV

Tara noastra ar putea fi lipsita de cele o suta de milioane de euro promise de UE, pentru ca reformele asa si nu se vad. Avertizarea facuta de ambasadorul UE la Chisinau - VIDEO


Republica Moldova ar putea fi lipsita de cele o suta de milioane de euro promise de Uniunea Europeana pentru ca reformele asa si nu se vad. Avertizarea a fost facuta de ambasadorul UE la Chisinau care si-a prezentat astazi raportul pentru jumatate de an de activitate. Peter Michalko spune ca justitia este domeniul in care lucrurile trebuie schimbate urgent si radical.Cele mai multe reforme sunt astepate in domeniul justitiei, spune Michalko. 

 

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UE LA CHISINAU: “Masuri de retinere, arestarile acestea sau dosare care sunt deschise foarte des care poate tin de scopurile politice. Trebuie sa fie schimbat sistemul in care judecatorii sunt demisi, apoi luati, trebuie schimbari.”

 

 Din cauza ca reformele promise de guvernarea de la Chisinau nu au fost duse pana la capat, prima transa de circa 30 milioane de euro destinata reformarii justitiei nu a mai ajuns in Republica Moldova. Michalko afirma ca, daca se va continua asa, banii pentru acest domeniu nu vor mai ajunge in tara noastra. 

 

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UE LA CHISINAU: “Nu am putut sa platim sutinere, suport bugetar pentru sectorul justitiei pentru ca nu au fost facute reforme in perioada respectiva. Nu va mai fi suport bugetar pentru justitie, va fi asistenta prin proiecte, aceasta fiind o metoda mai efienta.”

 

 Mai mult, tara noastra risca sa piarda toata asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro din partea UE. Asta pentru ca europenii sunt spceptici in ceea ce priveste mersul reformelor, a mai spus oficialul.

 

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UE LA CHISINAU: “Daca evaluarea va fi pozitiva asta poate sa fie in primul trimestru si pentru alte doua transe trebuie sa treaca trei luni intre transe.”

 

 Potrivit lui Michalko, o alta problema este ca atunci cand s-a modificat Codul electoral nu s-a tinut cont de recomandarile Comisiei de la Venetia. Iar pentru ca suntem intr-un an electoral este indispensabil sa fie asigurata libertatea presei.

 

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UE LA CHISINAU: “Au existat si anterior probleme in procesul electoral legate, de exemplu, de finantarea partidelor, peste care s-a suprapus si aceasta schimbare a sistemului electoral care ridica semne de intrebare serioase, inclusiv in privinta independentei unor candidati din circumscriptiile uninominale si influentarea lor de anumite interese economice”.

 

 Seful delegatiei Uniunii Europene este ingrijorat in legatura cu semnalele privind intelegerile de cartel pe piata publicitatii mass-media. Consiliul Concurentei ar trebui sa faca lumina in acest caz, afirma Michalko. 

 

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UE LA CHISINAU: “Asteptam ca acest caz va fi rezolvat. Daca exista cartele trebuie sa fie pedepsit. Trebuie sa existe conditii nu odar pentru cei mari si puternici, dar si celor mai mici. “

 

 Peter Michalko a mai adaugat ca asteapta ca alegerile parlamentare din toamna sa fie libere si corecte.

 

Peter MICHALKO, SEFUL DELEGATIEI UE LA CHISINAU: “Despre mass-media.”

 

 Cele 100 milioane de euro din partea Uniunii Europene, urmau sa ajunga in Moldova pana la sfarsitul anului trecut. Dupa ce cativa europarlamentari au criticat guvernarea de la Chisinau pentru aprobarea sistemului mixt, Bruxelles-ul a decis ca Republica Moldova va primi, totusi, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene. Oficialii europeni insa au pus conditii stricte - banii sa fie cheltuiti corect, transparent, in plus sa fie implementate reformele promise.  

Alte ştiri despre: