07:51, 7 Martie 2016
, Stirile Pro TV

Summit crucial la Bruxelles pe tema migrantilor. Refugiat, blocat in Grecia: "Nu te lasa sa treci daca nu le place cum arati"


Liderii europeni se reunesc luni din nou, pentru a cauta solutii la criza migrantilor ce provoaca tensiuni la nivel comunitar.


 

La summitul din Bruxelles participa si premierul turc, de a carei cooperare se leaga toate planurile europenilor de a stopa fluxul de refugiati. Seful guvernului de la Ankara a purtat aseara discutii cu Angela Merkel si cu premierul olandez. Unul din obiectivele discutiilor este, potrivit unui proiect de declaratie finala, inchiderea totala in zilele urmatoare a asa numitei rute balcanice, prin care migrantii ajung din Grecia in Europa de Vest.

Un camion cu lemne a ajuns aseara la Idomeni, unde peste 10 mii de migranti indura frigul asteaptand sa treaca granita in Macedonia. Disperati sa apuce cat mai multe bucati, unii nu si-au dat seama ca femei si copii plapanzi sunt prinsi in imbulzeala.

Pentru un sandvis sau o sticla cu apa, migrantii trebuie sa stea minimum doua ore la coada.

Arwa Damon, corespondent CNN: "Aceste tinere mame din Alep mi-au spus ca, dincolo de toate neajunsurile, cel mai greu de indurat este incertitudinea."

Ieri, macedonenii i-au intors de la granita pe sirienii si irakienii care nu provin din zone unde in prezent se duc lupte.

Ayman, refugiat sirian din Damasc: "Nu te lasa sa treci nici daca afla ca ai vreo legatura cu Turcia, intrucat aceasta este considerata zona sigura. Sau daca nu le place cum arati, mai ales in cazul barbatilor tineri. Acestia sunt verificati cu atentie sporita."

Aceasta familie cu un copil mic asteapta de doua saptamani la granita. Mama nu are pasaport sirian, asa ca sansele sa fie lasati sa treaca in Macedonia sunt mici. "Cand au inceput bombardamentele, am fugit. Eu, din intamplare, am avut actul de identitate in buzunar. Al ei era in casa."

"Vom continua sa le dam putinul nostru acestor oameni vanati si persecutati, dar este evident ca o tara mica precum Grecia nu poate suporta povara intregii Europe", a declarat premierul grec in ajunul summitului de urgenta UE-Turcia.

Alexis Tispras, premierul Greciei: "Inceperea imediata a procesului de relocare a refugiatilor din tara noastra in alte state europene reprezinta o urgenta absoluta si exact asta voi incerca sa obtin la Bruxelles."

Europenii vor ca turcii sa ii primeasca inapoi pe asa zisii migranti economici, pe care apoi sa ii retrimita in tarile de origine, dar si pe cei care nu au documentele in regula si nu pot primi azil. Ankara ar trebui sa-si inteteasca cu ajutorul navelor NATO lupta impotriva traficantilor. Dupa discutiile cu premierul turc, liderii europeni vor aborda subiectul spionos al relocarii celor 160 de mii de migranti din Grecia si Italia.

Alte ştiri despre: