21:09, 15 Mai 2018
, PRO TV

Statutul Moldovei de observator in Uniunea Euroasiatica a fost declarat nul de presedintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta spune ca decizia luata la initiativa lui Putin nu are nicio valoare - VIDEO


Statutul Moldovei de observator in Uniunea Euroasiatica a fost declarat nul de presedintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta spune ca decizia luata la initiativa lui Vladimir Putin nu are nicio valoare, de vreme ce trebuie aprobata de parlamentul si guvernul de la Chisinau. Expertii considera ca pasul facut de seful statului creaza confuzii pentru partenerii occidentali.Andrian Candu sustine ca nicio decizie, ca cea anuntata ieri de seful statului pe facebook, nu poate fi luata fara acordul autoritatilor centrale.

 

Andrian CANDU, PREŞEDINTE PARLAMENT: ”Igor Dodon şi PSRM sunt cei care au primit statut de observator şi categoric nu statul Republica Moldova”, afirma seful legislativului. Iar purtatorul de cuvand al formatiunii din care acesta face parte, reitera in aceasta dimineata ca Moldova este angajata in parcursul european.

 

Vitalie GAMURARI, PURTATOR DE CUVANT PD: “Este vointa cetatenilor RM, este vointa asumata prin anumite acorduri internationale si prin Acordul de Asociere, care nu poate fi anulat prin acordul unei singure persoane.”

 

 Ieri, Igor Dodon a scris pe facebook despre propunerea lui Vladimir Putin ca Moldova sa obtina statutul de observator pe langa Uniunea Euroasiatica. Ideea a fost sustinuta unanim de liderii tarilor membre. Presedintele considera ca acest lucru va deschide noi usi de colaborare cu statele din estul Europei.

 

Pentru agentia ruseasca Tass, Igor Dodon a comentat afirmatiile facute de Andrian Candu, spunand ca noul statul obtinut de tara noastra nu contravine legislatiei nationale si nici acordurilor internationale. Expertul Igor Munteanu sustine insa ca decizia anuntata ieri de presedinte ar putea fi considerata un prim pas in intentia de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Vamale.

 

Igor MUNTEANU, EXPERT “IDIS VIITORUL”: “Igor Dodon incearca sa echilibreze influenta in crestere a UE, prin aceasta ancorare la Uniunea Euroasiatica."

 

“Dar s-ar putea sa existe si un anumit acord din partea PD, care odata ce nu primeste finantarea dorita din UE, ar putea sa doreasca sa sugereze ca are si alte optiuni in fata.”

 

 Uniunea Economica Euroasiatica functioneaza din 2015 si este formata din cinci state: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan si Kargazstan. Datele Barometrului Opiniei Publice, prezentate ieri, specifica faptul ca in cazul unui referendum, in favoarea aderarii la Uniunea Vamala ar vota 42 la suta din cetateni. Restul s-ar pronunta impotriva. 

Alte ştiri despre: