14:10, 5 Decembrie 2018
, PRO TV

Statele Unite ameninta ca vor iesi din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, daca in termen de 60 de zile Rusia nu va distruge o racheta lansata de armata rusa - VIDEO


Statele Unite ameninta ca vor iesi din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, daca in termen de 60 de zile Rusia nu va distruge o racheta lansata de armata rusa, care incalca tratatul. Declaratia a fost facuta ieri de catre secretarul de stat american Mike Pompeo in cadrul unei intrevederi cu omologii sai din NATO. Ministrul rus al apararii spune ca Rusia va imbunatati capabilitatile militare.


 

Mike POMPEO, SECRETARUL DE STAT AMERICAN:SUA declara astazi ca Rusia a incalcat tratatul si vom parasi tratatul in 60 de zile, daca Rusia nu isi va resprecta obligatiunile.”

 

 Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, semnat intre Rusia si SUA, interzice rachetele cu o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.500 de km, dotate cu focoase nucleare.

 

In martie, Rusia a prezentat o racheta de croaziera, care are o raza de actiune mai mica de 500 de km, dar este mobila. Statele Unite au constatat ca racheta respectiva reprezinta o incalcare a tratatului. Despre aceasta a vorbit ieri secretarul de stat american, Mike Pompeo, la finalul unei intrevederi cu omologii sai de la NATO. Potrivit oficialului, racheta, care ameninta direct Europa, a fost testata multi ani la rand.

 

Mike POMPEO, SECRETARUL DE STAT AMERICAN:Incalcarile Rusiei nu s-au petrecut peste noapte. Rusia a testat racheta de croaziera SSC-8 inca de la mijlocul anilor 2000. A fost testata de mai multe ori decat permite tratatul.” 

 

Pompeo a spus ca guvernul american a ridicat aceasta intrebare de cel putin 30 de ori din 2013 in discutiile cu Moscova, dar singurele raspunsuri primite au fost infirmari.

 

El a semnalat ca Washingtonul va fi nevoit sa restabileasca balanta militara, dar a refuzat sa prezinte alte detalii, precizand doar ca testele si desfasurarile de noi rachete sunt puse in asteptare pana atunci.

 

Secretarul de stat american a condamnat, pe langa incalcarea tratatului, si o serie de actiuni a Rusiei. Printre acestea, si retinerea militarilor ucraineni in stramtoarea Kerci. El si-a exprimat speranta ca marinarii retinuti de autoritatile ruse, vor fi totusi eliberati.

 

Mike POMPEO, SECRETARUL DE STAT AMERICAN:Noi speram ca rusii vor elibera imediat marinarii pe care ii au in custodie.” 

 

 Rusii nu au dat prea multa importanta declaratiilor americanilor si au declarat ca armata rusa urmeaza sa-si sporeasca si mai mult capacitatea de lupta.

 

Serghei SOIGU, MINISTRUL RUS AL APARARII:Au fost analizate masuri de sporire a capacitatii de lupta a fortelor militare in conditiile in care ne-am antrenat intr-o cursa de inarmare cu americanii, in legatura cu planurile SUA de a iesi din tratat.”

 

 Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare a fost semnat de Moscova si Washington in 1987, si se considera a fi baza arhitecturii securitatii Europei, reducand riscul unui atac nuclear.

Alte ştiri despre: