13:29, 23 Noiembrie 2015
, PRO TV

Stanga e pe val. Renato Usatii, in topul preferintelor moldovenilor pentru functia de presedinte. Maia Sandu - in top. SONDAJ


Un alt sondaj, aceleasi tendinte. Partidele de stanga conduc in preferinte, iar daca duminica viitoare ar fi sa ne alegem seful statului, moldovenii si-ar dori ca acesta sa fie Renato Usatii, chiar daca nu are varsta prevazuta de Constitutie. Sunt rezultatele unui sondaj prezentat astazi de Asociatia Sociologilor si Demografilor.


 

Potrivit studiului, peste 66 la suta dintre respondenti se pronunta pentru declansarea alegerilor anticipate. Iar daca un scrutin parlamentar ar avea loc duminica viitoare, atunci cei mai multi si-ar da votul pentru 

 

INTENŢIA DE VOT

 

PSRM 16,4%

PN – 15,2%

PPEM 6,8%

PD – 6,7%

DA – 6,3%

PL- 5,8%

PCRM – 5,5%

PLDM- 2,5%

 

„ Partidul Socialistilor. La mica distanta urmeaza Partidul lui Renato Usatii cu putin peste 15 la suta. Urmeaza Partidul Popular European, Partidul Democrat si un eventual partid format din liderii platformei DA. Sub pragul electoral se regasesc liberalii, comunistii si liberal-democratii.”

 

Studiul arata ca peste 82 la suta dintre respondenti isi doresc ca seful statului sa fie ales de popor. Iar daca ar fi sa-l aleaga, in topul preferintelor este"

 

Pe cine aţi vota preşedinte?

 

Renato USATÎI – 17,8%

Igor DODON – 15,5%

Maia SANDU – 13,3%

Vladimir VORONIN – 8,8%

Iurie LEANCĂ – 7,1 %

 

„ Renato Usatii, urmat de Igor Dodon si Maia Sandu. Fostul presedinte comunist Vladimir Voronin este si el in lista celor doriti in functia de sef de stat, precum si Iurie Leanca.”

 

In ceea ce priveste vectorul extern, tendinta este spre est.

 

 VECTORUL EXTERN

 

Uniunea Euroasiatică -42,7%

Uniunea Europeană – 38,9%

Niciuna – 6,3%NS-NR – 12,1%

 

„Pentru aderarea la Uniunea Euroasiatica pledeaza peste 42 la suta din respondenti, iar pentru Uniunea Europeana aproape 39 de procente.”

 

Sondajul a fost realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor in perioada 10-18 noiembrie pe un esantion de 1187 de persoane. Marja de eroare este de trei procente.

Alte ştiri despre: