12:24, 20 Mai 2015
, PRO TV

Sondaj: Dorin Chirtoaca si Zinaida Greceanii vor trece in turul II. Cum sunt cotati candidatii la functia de primar al capitalei


Niciun candidat la functia de primar al capitalei nu ar castiga alegerile din primul tur, daca duminica viitoarea ar avea loc alegerile locale. Cel putin asta arata un sondaj realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor. In turul doi batalia s-ar da intre liberalul Dorin Chirtoaca si socialista Zinaida Greceanii.


 

Cu mai putin de o luna inainte de alegerile locale, sondajul nu indica un castigator clar la functia de primar al capitalei, ci mai degraba vom avea si al doilea tur de scrutin. 

 

Pe cine aţi vota la funcţia de primar?

 

Dorin Chirtoacă – 20,7%

Zinaida Greceanâi – 17,8%

Serafim Urechean – 6,4%

Oazu Nantoi – 4,1 %

Ilian Caşu – 3,5%

Monica Babuc – 3,3%

Vasile Chirtoca – 2,4%

Ion Dron - 2,2%

Oleg Brega - 1,5%

Alti candidaţi - 4,3%

 

“Astfel, daca pe 24 mai ar avea loc alegerile locale cele mai multe voturi le-ar acumula liberalul Dorin Chirtoaca – 20,7 la suta. Pe locul doi s-ar clasa socialista Zinaida Greceanii cu 17,8 la suta. La mare distanta, pe locul trei s-ar afla Serafim Urechean, din partea liberal-democratilor care ar acumula putin peste 6 procente. Urmatorii clasati ar fi Oazu Nantoi, candidatul blocului electoral a lui Iurie Leanca, Ilian Casu, din partea Partidului lui Renato Usatii, democrata Monica Babuc si Vasile Chirtoca din partea partidului Comunistilor cu 2,4 la suta. Dar si candidatul independent Ion Dron cu 2,2 la suta, Oleg Brega - 1,5 %, alti candidati 4,3%."

 

Mai mult de jumatate din cei chestionati au spus ca orasul ar avea nevoie de un gospodar. La capitolul incredere in politicieni, nici un candidat nu se bucura de increderea majoritatii populatiei.

 

ÎNCREDERE CANDIDAȚI

Dorin Chirtoacă – 36 %

Zinaida Greceanâi – 34%

Oazu Nantoi – 27%

Serafim Urechean – 24%

Monica Babuc – 24%

Oleg Brega – 23 %

Ilian Caşu – 22%

Ion Dron – 21%

Vasile Chirtoca – 18%

 

„ 36 la suta au optat pentru Dorin Chirtoaca, in top urmeaza Zinaida Greceanai cu 34 la suta, Oazu Nantoi, se situiaza pe pozitia a patra cu 27 la suta, urmeaza Serafim Urechean si Monica Babuc cu cate 24 de procente. De asemenea in lista se regaseste Oleg Brega, Ilian Casu, Ion Dron, Vasile Chirtoca."

 

Victor MOCANU, PRESEDINTE ASOCIATIA SOCIOLOGILOR SI DEMOGRAFILOR DIN RM: „Nu coincide optiunea de vot si increderea”

 

In acelasi timp sondajul arata ca cele mai multe fotolii in consiliul municipal le-ar obtine socialistii.

 

Pe cine aţi vota la funcţia de consilier municipal?

 

PSRM – 24,6 %

PL – 18,4 %

PLDM – 8,1%

PCRM – 7,9%

PD – 6,3%

PPEM – 6,7%

Partidul Nostru - 5,5%

Pentru alt partid - 4,5%

 

” Pentru ei ar vota 24 la suta din respondenti, urmeaza Partidul Liberal cu 18,4 la suta, la mare diferenta, in top se mai claseaza PLDM, PCRM, PD, PPEM, Partidul Nostru si 4,5% ar vota pentru alte partide sau candidati independent."

 

Sondajul mai arata ca in primul rand oamenii isi doresc drumuri mai bune, parcari, dar si mai multe troleibuze. Sondajul a fost realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor pe un esantion de 1045 de respondenti, in perioada 10-16 mai. Potrivit lui Victor Mocanu, sondajul a fost efectuat la initiativa asociatiei si este gratuit intrucat a fost realizat de studentii de la doua universitati din Chisinau.

Alte ştiri despre: alegeri locale, sondaj, sondaj,