20:37, 6 Decembrie 2017
, PRO TV

Mai mult de jumatate dintre moldoveni vrea republica prezidentiala, iar 52,5 la suta din respondenti cred ca presedintele are nevoie de mai mult putere in stat. Cati moldoveni sustin sistemul electoral mixt - VIDEO


Mai mult de jumatate dintre moldoveni vrea republica prezidentiala. Potrivit sondajului publicat astazi, 52,5 la suta din respondenti cred ca presedintele are nevoie de mai multa putere. Acelasi studiu mai arata ca o treime din moldoveni sustin sistemul electoral mixt.


 

Ce formă de guvernământ e cea mai adecvată pentru Moldova?

Republică prezidenţială – 52,5%

Republică parlamentară – 25,3%

Republică semi-prezidenţială – 11,2%

Altceva – 0,3%

Nu ştiu – 10,7%

 

Potrivit sondajului, 52,5 la suta din respondenti isi doresc republica prezidentiala, 25,3 procente opteaza pentru actuala forma de guvernare, iar 11,2 la suta spun ca vor republica semiprezidentiala. Zece la suta din cei chestionati nu stiu si nu le pasa.

 

Dacă duminica următoare ar avea loc un referendum cu schimbarea modalităţii de alegere a deputaţilor, cum aţi vota?

Sistem mixt de vot – 32,9%

Sistem proporţional – 21,9%

Sistem uninominal – 20,2%

Nu mă interesează – 7,2%

Nu aş participa – 7,4%

Nu ştiu – 10,4%

 

Pe de alta parte, daca duminica viitoare ar fi chemati la un referendum privind modalitatea de alegere a deputarilor, atunci aproape 33 la suta din moldoveni ar vota pentru sistemul mixt, aproape 22 de procente sistem proportional, iar 20 la suta sistem uninominal. Pe 7 la suta nu-i intereseaza, alte 7 procente nu ar participa, iar 10 la suta au spus ca nu stiu.

 

La sistemul electoral mixt s-a ajuns dupa ce Vlad Plahotniuc a propus trecerea la votul uninominal, la inceputul anului, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democratii au acceptat-o imediat. Nici protestele opozitiei nu i-a facut sa dea inapoi.

Alte ştiri despre: