08:27, 5 Decembrie 2018
, PRO TV

Soldat american condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru colaborare cu gruparea ISIS


Un soldat american cantonat in Hawaii a fost condamnat marti la 25 de ani de inchisoare pentru ca a incercat sa ajute gruparea Statul Islamic, careia ii jurase credinta, a anuntat Departamentul Justitiei.


 

În vârstă de 35 de ani, Ikaika Kang, care a încheiat un acord pentru a pleda vinovat, va avea, de asemenea, o perioadă de cel puţin 20 de ani de supraveghere după ieşirea din închisoare, scrie Agerpres.

 

“Dl Kang a jurat să apere SUA în calitate de membru al armatei noastre, dar şi-a trădat ţara şi a jurat supunere grupării Statul Islamic, încercând să-i transmită documente”, a precizat într-un comunicat John Demers, procuror adjunct pentru securitate naţională.

 

Potrivit autorităţilor americane, sergentul Kang ar fi început la debutul lui 2016 să se apropie de ideile organizaţiei jihadiste, ale cărei materiale de propagandă le viziona cu regularitate pe internet.

 

El le-a mărturisit procurorilor că avea intenţia de comite acte teroriste, cu prilejul târgului de Crăciun din Honolulu sau împotriva propriei sale unităţi militare.

 

Soldatul, care a urmat un atrenament intensiv de luptă, a transmis în cursul verii 2017 documente şi echipament militar unor agenţi infiltraţi ai FBI care se dădeau drept intermediari ai grupării SI.

 

El a fost arestat după ce a jurat credinţă organizaţiei teroriste în cadrul unei ceremonii efectuate de un agent infiltrat al poliţiei federale.

 

Avocatul său a declarat media locale, după arestarea sa, că soldatul ar putea suferi de probleme mentale legate de misiunile sale în Irak (2010-2011) şi în Afganistan (2013-2014), “despre care guvernul avea cunoştinţă dar pe care a neglijat să le trateze”.

 

Doi foşti militari americani au depus şi ei mărturie privind problemele psihologice ale lui Kang, despre care au spus că era uşor influenţabil.

Alte ştiri despre: