16:58, 28 Mai 2013
, PRO TV

Situatie alarmanta la Moldova Agroindbank: 7 firme necunoscute au preluat actiuni. Banca acuza statul


Situatie alarmanta la Moldova Agroindbank: 7 firme necunoscute au preluat actiuni. Banca acuza statul

Moldova Agroindbank a anuntat astazi ca un grup de persoane necunoscute a intrat in mod fraudulos in posesia a aproximativ 30 la suta din actiunile bancii. Acest lucru poate afecta stabilitatea bancii si duce la schimbarea ilegala a conducerii acesteia. Informatiile se contin intr-un comunicat emis de banca, in care, de asemenea, conducerea tarii este acuzata ca nu a raspuns la timp apelurilor de ajutor lansate de institutia bancara. Guvernatorul Bancii Nationale confirma ca sapte firme necunoscute au preluat o parte din actiuni in aceasta luna.


 

Conducerea Moldova Agroindbank refuza sa faca declaratii, insa anunta printr-un comunicat ca a devenit tinta unor actiuni frauduloase. Potrivit documentului, din februarie si pana la sfarsitul lunii aprilie 7 firme inregistrate in Marea Britanie si Tarile Baltice au cumparat pachete mici, ceea ce in total constituie aproape 30 la suta din actiunile Moldova Agroindbank.


Dupa ce mai multe institutii bancare din Moldova au fost supuse unor atacuri raider, legislatia a fost modificata. Acum, oricine cumpara mai mult de 5 la suta din actiuni este obligat sa obtina acordul Bancii Nationale.

 

In cazul Moldova Agroindbank tranzactiile sunt legale, spune guvernatorul, intrucat actiunile au fost cumparate in transe mai mici de 5 procente. Banca Nationala a solicitat celor 7 companii informatii despre identitatea actionarilor, iar acum tot ce poate face BNM este sa astepte un raspuns.


Fostul prim-ministru Vlad Filat afirma ca situatia de la banca era in atentia sa inca atunci cand era in functie, iar acum Iurie Leanca se ocupa de caz.


In comunicatul de presa, banca se plange ca institutiile statului nu au reactionat prompt la problemele sale. 

 

Dorin Dragutanu mai spune ca situatia de la banca nu-i afecteaza pe deponenti. La sfarsitul saptamanii trecute, Banca Europeana pentru Economie si Dezvoltare a expediat o scrisoare autoritatilor de la Chisinau in care isi exprima nelinistea pentru ultimele tranzactii efectuate la banca.  

 

Ingrijorarile vin dupa ce in vara anului 2011, 27,5 la suta din actiunile Moldova Agroindbank au fost preluate in mod ilegal prin firme off-shore.

Alte ştiri despre: moldova agroindbanc, actiuni, banca,