23:18, 16 Martie 2018
, PRO TV

Sergiu Tofilat, despre micsorarea tarifelor la gazele naturale: "ANRE nu este o institutie independenta, pentru ei conteaza ce spune prim-ministrul". "In ce mod compania va calcula cat trebuie sa dea inapoi fiecarui?"


Invitat in cadrul jurnalului de la ora 22:30 cu Suada Karkouki, expertul in energetica, Sergiu Tofilat, ne-a vorbit despre micsorarea tariflor la gazele naturale.


 

- De ce tarifile la gaz s-au micsorat acum?

 

Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ENERGETICA: "A trebuit sa sensibilizeze opinia publica. Noi a trebuit sa ridicam problema. ANRE nu este un organ independent. Intentia guvernarii era sa tina aceste tarife ridicate pana in ajunul alegerilor parlamentare. Noi am incercat sa impiedicam acest lucru, de fapt tarifele trebuiau sa fie micsorate in trimestrul patru, anul trecut, inainte de sezonul cald."

 

- Pretul gazelor ar trebui sa fie mai mic? De ce?


Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ENERGETICA: "In tariful precedent, pretul de import calculat era 4.194 de lei, real Moldovagaz a achitat anul trecut 3.000 de lei, adica cu 1.200 de lei mai ieftin pentru fiecare mie de metri cubi, suma aceasta platita in plus si constituie deviere tarifara, ea se acumuleaza, cu cat mai mult tergiversezi aprobarea tarifiului cu atat mai mare este suma si trebuie mai tare sa scazi tariful. Noi stiind acest lucru am zis: "Nu baieti, nu merge asa, nu trebuie sa scadeti tarfiul in ajunul alegerilor parlamentare", costul gazului reprezinta doar 75 la suta din structura tarifului, 25 la suta raman diferite cheltuieli pentru intretinerea retelelor, recuperarea investitiilor in retele, salarizare. Aici este problema, noi nu cunoastem care-s costurile ascunse si sunt incluse in tarif. Unicul raspuns care l-am auzit de la ANRE este: "Urmatoarea intrebare", deci ei nu vor si nu accepta sa intre in esenta costurilor. Ieftinirea ar trebui sa fie si mai mare."

 

- ANRE a anuntat ca facturile la gaz pentru ultimele doua luni ar putea fi recalculate. Cum va fi facut acest recalcul? 

 

 Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ENERGETICA: "Eu am o sensazitie de deja vu, exact cu doi ani in urma a iesit noul prim-ministru desemnat,  Pavel Filip si a spus: "Tarifele trebuie sa fie ieftinite cu 10 la suta", peste doua zile ANRE ieftineste tarifele. Anul acesta, fix acelasi lucru, iese Pavel Filip, adica, la noi prim-ministrul trebuie sa stabileasca tarifele si sa spuna: "Ele vor fi retroactive". Deci, tarifele intra in vigoare din momentul publicarii hotarii ANRE si ele nu sunt retroactive. Mie mi se pare o absurditate. Nu-mi imaginez in ce mod compania va calcula cat trebuie sa dea inapoi fiecarui, este o prostie. Asta denota faptul ca ANRE nu este o institutie independenta, pentru ei conteaza ce spune prim-ministrul."

Alte ştiri despre: