12:44, 5 Februarie 2018
, PRO TV

Securitate maxima la Bruxelles. Salah Abdeslam, singurul suspect in atentatele de la Paris din 2015, soldate cu 130 de morti, va comparea in fata unui tribunal din capitala belgiana - VIDEO


Securitate maxima la Bruxelles. Salah Abdeslam, singurul suspect in atentatele de la Paris din 2015, soldate cu 130 de morti, va comparea astazi in fata unui tribunal din capitala belgiana. Acesta este judecat pentru schimb de focuri cu armata franceza, insa se presupune ca el a avut legatura si cu atentatele din capitala belgiana din 2016. El isi va afla sentinta la finalul saptamnii.


 

Forte de ordine importante au fost mobilizate pentru a asigura securitatea pe parcursul procesului, dar si pentru transportarea suspectului. Abdeslam a fost preluat din penitenciar de un convoi de masini ale unei unitati de elita a jandarmeriei franceze si a fost transferat in Belgia. In varsta de 28 de ani, acest francez de origine marocana, crescut la Bruxelles, unde s-a radicalizat, facea parte dintr-o celula jihadista implicata in cel putin trei dosare teroriste majore.

 

Acest proces de la Tribunalul corectional din Bruxelles reprezinta doar o introducere la cel care are loc in Franta in cazul atacurilor coordonate comise in noiembrie 2015 in capitala franceza si soldate cu 130 de morti. Avocatii spera ca suspectul va renunta la tacerea pe care a adoptat-o in fata anchetatorilor francezi. 

 

Frank BERTON, AVOCAT: “El nu intelege de ce, insa simte ca este tratat diferit de ceilalti detinuti. Credem ca aceasta situatie il face sa se simta neconfortabil, motiv pentru care el nu vrea sa coopereze cu judecatorul.”

 

 Peste 130 de oameni au fost ucisi si mai mult de 350 raniti, in urma atentatelor produse in Franta pe data de 13 noiembrie 2015. Unul din atacatori era chiar fratele lui Salah Abdeslam, Brahim, care s-a aruncat in aer in fata unei cafenele.

 

Faptele pentru care acesta va fi judecat de luni pana vineri - cu o zi de pauza, miercuri - s-au petrecut in martie 2016, cand anchetatori francezi si belgieni au fost atacati cu focuri de arma in timpul unei perchezitii de rutina la un apartament care servea drept ascunzatoare a membrilor celulei jihadiste.

 

Arestarea lui Salah Abdeslam a fost considerata drept un element declansator al atentatelor din 22 martie 2016 de la Bruxelles, cand trei atacatori-kamikaze s-au aruncat in aer la aeroportul international Zaventem si intr-o statie de metrou, 32 de persoane fiind ucise.

Alte ştiri despre: