16:46, 19 Iunie 2017
, PRO TV

Schimbarea sistemului electoral nu este recomandabila pentru RM, spune clar Comisia de la Venetia in opinia sa publicata integral - VIDEO


Schimbarea sistemului electoral nu este recomandabila pentru Republica Moldova, spune clar Comisia de la Venetia in opinia sa publicata integral astazi. Expertii noteaza, printre principalele ingrijorari, ca deputatii ajunsi in parlament in baza sistemului mixt risca sa fie cumparati.In opinia expertilor, publicata astazi, Comisia de la Venetia anunta clar ca in lipsa unui consens larg si pentru ca subiectul este polarizat, schimbarea sistemului electoral, desi este dreptul suveran al unei tari, nu este recomandabila in acest moment.

 

Democratii sustin insa ca opinia expertilor este subiectiva. Pe blogul sau, presedintele Parlamentului face o paralela cu anul 2014, cand s-a semnat Acordul de Asociere. Andrian Candu scrie ca societatea era polarizata si atunci, jumatate din populatia tarii considera ca documentul va duce la inrautatirea situatiei. Totusi Acordul a fost semnat in lipsa unui consens larg in societate si legislativ.

 

ANDRIAN CANDU: ”Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu există susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?”

 

 Expertii Comisiei spun transant ca in baza sistemului mixt, alesii poporului risca sa fie vulnerabili intereselor financiare. Aceleasi ingrijorari sunt expuse si de partidele de opozitie.

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”Toti deputatii vor fi cumparati si corupti.”

 

 La fel spunea si Maia Sandu acum cateva zile. Atunci, presedintele Parlamentului afirma ca aceste riscuri exista si in cadrul actualului sistem. Partidele de opozitie au cerut guvernarii sa nu ignore recomandarile expertilor, altfel riscam deteriorarea relatiilor cu partenerii externi.

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”Ar putea sa suspende finantarea sau sa ne dea afara din CE.”

 

 Comunistii, care nu au participat la ultimele proteste fata de votul mixt, nu exclud ca ar putea sa nu candideze la viitoarele alegeri.

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”Vom examina modalitatea de participare.”

 

 Solicitat de PRO TV, Mihai Ghimpu ne-a spus ca liberalii vor veni cu o pozitie mai tarziu. Acum cateva zile insa Valeriu Munteanu spunea ca este clar ca avizul expertilor este unul negativ. Atat Andrian Candu, cat si Igor Dodon au anuntat ca democratii si socialistii vor vota proiectul in cateva saptamani, indiferent de opinia Comisiei. 

Alte ştiri despre: