17:47, 13 Noiembrie 2018
, PRO TV

S-ar putea sa ne pomenim cu referendum in ziua alegerilor parlamentare. Democratii propun ca pe 24 februarie sa fie organizat un plebiscit - VIDEO


S-ar putea sa ne pomenim cu referendum in ziua alegerilor parlamentare. Democratii propun ca pe 24 februarie sa fie organizat un plebiscit la care oamenii sa fie intrebati daca sunt de acord sa fie redus numarul deputatilor de la 101 la 61. Opozitia spune ca legislatia electorala nu permite acest lucru, iar CEC-ul refuza sa vorbeasca acum despre asta.
Pe 24 februarie sa avem in loc de doua buletine de vot - mai multe, propun democratii care vin cu ideea unui referendum. Ei vor ca alegatorii sa fie intrebati daca isi doresc sau nu sa fie redus numarul de deputati in legislativ de la 101 la 61.

 

Vlad PLAHOTNIUC, LIDER PDM: “Noi nu am demarat pana acum un referendum pe astfel de teme. In primul rand pentru ca am dorit sa evitam cheltuirea banilor publici. In al doilea rand pentru ca prezenta la referendumuri e redusa si si riscam sa obtinem un rezultat contestat care nu reflecta opinia cetatenilor.

 

Insa, odata cu petrecerea alegerilor parlamentare, apare un moment oportun pentru desfasurarea unui astfel de referendum, fara sa cheltuim suplimentar bani publici si avand certitudinea unei prezente inalte la urne.” La briefingul de astazi, Vlad Plahotniuc a vorbit si despre ideea ca cetatenii sa poata retrage oricand mandatul unui deputat daca aceasta nu lucreaza bine, dar nu a explicat cum s-ar putea face asta. Opozitia sustine ca legislatia nu permite acest lucru si ca un eventual dublu scrutin ar induce in eroare cetatenii.

 

SERGIU SARBU: Codul Electoral expres prevede ca nu se poate organiza un referendum cu 60 de zile pana si dupa a oricarui tip de alegeri locale sau parlamentare.Si asa alegatorii vor avea doua buletine de vot, conform sistmului mixt si daca mai vine si pe referendum si depinde de cate intrebari – buletine diferite. Si iata incurcatura cu buletine ei spera sa ii favorizeze.”

 

Comisia Electorala Centrala ne-a spus ca nu comenteaza, nici macar contextul juridic al declaratiilor facute de democrati. Deputatul PD, Sergiu Sirbu ne-a spus doar ca formatiunea se gandeste la un referendum republican consultativ, pentru ca astazi liderul Vlad Plahotniuc a refuzat, ca de fiecare data sa faca precizari la subiect. Are si o explicatie pentru faptul ca nu raspunde.

 

Vlad PLAHOTNIUC, LIDER PDM: “Va multumesc pentru atentie. Aceastea sunt deciziile. La revedere. Ne raspundeti la intrebari?- Haideti sa va raspund la o intrebare dvs personal. Modalitatea de comunicare este briefing care presupune doar comunicarea si anunturi sa va dea posibilitatea sa compromiteti acele anunturi. Eu sper ca media dvs va avea decenta sa dea acele anunturi. Dvs nu aveti decenta sa ne raspundeti, sa ne clarificati?”

 

De cand Partidul Democrat organizeaza breifinguri saptamanale, Vlad Plahotniuc nu a oferit niciodata comentarii. Noi am insistat de fiecare data sa ne faca precizari la initiativele lansate sau sa dea replici la acuzatiile care vin de la oponentii sai politici.

 

Si presedintele Igor Dodon a vrut sa organizeze  un referendum in care sa puna patru intrebari, printre care si cea de a optimiza numarul de deputati. Atunci insa Curtea Constitutionala a declarat plebiscitul neconstitutional pentru ca intrebarile depasesc atributiile sefului statului.

Alte ştiri despre: