12:20, 18 Iulie 2014
, PRO TV

Un nou embargo. Moscova interzice importul de fructe din Republica Moldova. Reactia politicienilor


Un nou embargo din partea Rusiei. Moscova interzice importul de fructe din Republica Moldova. Mai mult, moldovenii nu vor putea intra in Federatia Rusa nici macar cu fructe in bagajul de mana. Autoritatile de la Chisinau spun ca astfel Moscova se razbuna pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.


 

Anuntul de spre impunerea temporara a unor restrictii in ceea ce priveste importul de fructe din Moldova a fost facut printr-un comunicat de presa al serviciului fitosanitar rus. Interdictia se refera la mere, pere, gutui, caise, cirese, piersici, nectarine si prune si va intra in vigoare de luni. Decizia vine dupa o runda de consultari cu Agentia pentru Siguranta Alimentelor de la Chisinau. Rusii spun ca in 4 loturi de caise a fost depistat un daunator, numit molia orientala.

 

Politicienii de la guvernare spun ca aceasta este o consecinta a semnarii Acordului de Asociere.

 

De dimineata, la Guvern a avut loc o sedinta cu usile inchise la care s-a discutat despre relatiile comerciale dintre tara noastra si Rusia dupa semnarea Acordului. Acolo, oficialii au aflat despre interdictia impusa de Moscova.

 

Acum autoritatile se gandesc cum anume sa-i ajute pe agricultorii care vor suporta pierderi, intrucat aproape 80 la suta din fructele moldovenesti sunt exportate in Rusia.

 

Toamna trecuta Moscova a impus un embargo pentru vinurile moldovenesti care nici pana acum nu au mai revenit pe piata ruseasca.

Alte ştiri despre: fructe, rusia, Rosselhoznadzor,