14:14, 5 Noiembrie 2018
, PRO TV

Rusia a anulat taxele vamale pentru Moldova, dar numai pentru jumatate de an. In plus, doar un numar limitat de firme va putea exporta produse, iar lista va fi stabilita dupa o inspectie a agentiei Rosselhoznadzor - VIDEO


Rusia a anulat taxele vamale pentru Moldova, dar numai pentru jumatate de an. In plus, doar un numar limitat de firme va putea exporta produse, iar lista va fi stabilita dupa o inspectie a agentiei Rosselhoznadzor. Precizarile au fost facute astazi de presedintele Igor Dodon, care saptamana trecuta anunta victorios ca a reusit sa convinga Moscova sa anuleze taxele.


 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Sunt cateva sute de agenti economice care au primit dreptul sa exporte in Federatia Rusa. Expertii Rosselhoznadzor vin in Republica Moldova inspecteaza aceste intreprinderi si dau acces pe piata rusa."

 

 Igor Dodon sustine ca excluderea, de la 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale la exportul catre Rusia va fi doar pentru jumatate de an.

 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "De ce pentru sase luni? Astfel de decizii si negocieri trebuie sa fie purtate de guvern. Ei nu discuta cu Federatia Rusa. Nu exclud ca ele sa fie introduse din nou."

 

 Presedintele sustine ca cifrele umflate în ceea ce priveste exporturile moldovenesti in Rusia prezentate la intrevederea de la Moscova se datoareaza faptului ca Rusia opereaza cu alte date.

 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Ei iau posibil in calul si datele din stanga Nistrului."

 

 Moscova a impus embargo asupra vinurilor moldovenesti, in septembrie 2013, iar ulterior a permis accesul pe piata rusa doar a unor companii din regiunea transnistreana si Autonomia Gagauza.

 

Ulterior, in 2014 a intrat in vigoare decretul premierului rus, Dmitri Medvedev, privind aplicarea taxelor vamale la importul a 19 categorii de marfuri, printre care carnea, vinurile, cerealele, zaharul, fructele, legumele si mobila din tara noastra.

 

Potrivit datelor Biroului National de Statistica, exporturile de marfuri moldovenesti pe piata rusa s-au redus dramatic dupa introducerea interdictiilor de catre Federatia Rusa, de la 423 milioane de dolari SUA in anul 2014 la 254 milioane de dolari SUA in 2017.

Alte ştiri despre: