18:08, 4 Aprilie 2018
, PRO TV

RM ar fi urmat sa primeasca in aprilie prima transa din cei 100 de milioane de euro promisi de UE. S-ar putea, insa, ca niciun ban sa nu ajunga la noi - VIDEO


Republica Moldova ar fi urmat sa primeasca in aprilie prima transa din cei 100 de milioane de euro promisi de Uniunea Europeana. S-ar putea, insa, ca niciun ban sa nu ajunga la noi pentru ca increderea europenilor in autoritatile de la Chisinau cam scartaie. Asta sustin membrii unei delegatii a Parlamentului European veniti in vizita la Chisinau.


 

Siegfriend MURESAN, PRESEDINTELE  DELEGATIEI COMISIEI BUGET AL UE: “Modificarea legistalatiei electoarele este motivul pentru care plata primei transe a fost amanta de lungul utimului an.//Banii ar fi ajuns demult daca conditiile ar fi fost indeplinite.”

 

 Astfel, Republica Moldova risca sa piarda  asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru ca autoritatile de la Chisinau au schimbat sistemului electoral si au ignorat  recomandarile Comisiei de la Venetia.

 

Asta desi banii urmau sa ajunga cel putin acum un an. Prin urmare nu se stie cand va veni prima transa. Mai mult, oficialii europeni declara ca in cazul in care alegerile vor avea loc in baza noului sistem, acest lucru va scadea si mai mult increderea in autoritatile de la Chisinau. Totodata, acestia sunt ingrijorati de finatarea partidelor politice.

 

Siegfriend MURESAN, PRESEDINTELE  DELEGATIEI COMISIEI BUGET, UE: “Este de neinteles cum o persoana fizica poate dona o suma de peste 20 salarii medii pentru a finanta un partid politic”.

 

 Totodata, este important ca la alegerile parlamentare din toamna sa fie asigurat dreptul la vot pentru toti cetatenii din diaspora, sustine Muresan.

 

Laima LIUCIJA, PRESEDINTELE DELEGATIEI AFET: “Alegerile la nivel local si national trebuie sa fie corecte si transparente. Reducerea coruptiei si obtinerea rezultatelor in investigatiile privind fraudarea bancilor sunt de importanta extrema. Reformarea sistemului judiciar si asigurarea unor mass-media independente sunt esentiale.”


Oficialii de la Bruxelles sunt igrijorati si de mersul reformelor din Republica Moldova. Astfel ca sunt necesare masuri urgente in domeniul justitiei, in lupta impotriva coruptiei si asigurarea libertatii presei.

 

Siegfriend MURESAN, PRESEDINTELE  DELEGATIEI COMISIEI BUGET, UE: “Membrii delegatiei noastre sunt constienti cu privire la situatia din presa si la eventuale presiuni asupra oamenilor politici la nivel local si vom examina acest lucru foarte serios.”

 

 Laima LIUCIJA, PRESEDINTELE DELEGATIEI AFET: “Indemnam colegii nostri sa adopte rapid noul Cod al Audiovizualului.”

 

 Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe si Comisia pentru Bugete se afla in vizita in Republica Moldova pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE. La sfarsitul acestui an va fi elaborat un raport de evaluare. 
Alte ştiri despre: