11:57, 6 August 2017
, PRO TV

Riposta de un miliard de dolari anual a ONU fata de Coreea de Nord


Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in unanimitate o rezolutie care consolideaza sanctiunile deja impuse Coreei de Nord si care, daca va fi respectata, va priva Phenianul de venituri anuale in valoare de un miliard de dolari, relatează AFP.


 

O nouă ripostă faţă de programele balistic şi nuclear nord-coreene, acest text reprezintă un anumit succes al Statelor Unite, care şi-au convins partenerii chinez - cel mai important susţinător al Phenianului - şi rus să consolideze presiunea internaţională asupra unei ţări acuzate că este o ”ameninţare mondială”.

 

Propusă de Statele Unite, Rezoluţia 2371 vizează să interzică venituri din exporturi nord-coreene în sectoarele cărbunelui, fierului şi pescuitului.
Această nouă rezoluţie are ca obiectiv să determine Phenianul să negocieze în urma primului său tir al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) pe 4 iulie, Ziua Naţională americană. Coreea de Nord a procedat pe 28 iulie la un al doilea tir de ICBM.

 

Preşedintele american Donald Trump a salutat pe Twitter votul unanim al Consiliului de Securitate, subliniind că noile sancţiuni vor avea ”un impact financiar foarte important” asupra Phenianului. ”Un cost de peste un miliard de dolari pentru Coreea de Nord”, a apreciat el.

 

La puţin timp după aceea, Casa Albă a anunţat într-un comunicat că ”preşedintele apreciază cooperarea Chinei şi Rusiei în asigurarea adoptării acestei rezoluţii”.

 

”El va continua să lucreze împreună cu aliaţii noştri în vederea consolidării presiunii diplomatice şi economice asupra Coreei de Nord, cu scopul de a pune capăt comportamentului ei ameninţătiro şi destabilizator”, se arată în comunicat.

 

Mingea este acum în terenul nord-coreean, care ”trebuie să răspundă” cererilor internaţionale, a declarat ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley. “Acestea sunt sancţiunile cele mai stricte contra unei ţări de o generaţie”, a lansat ea.

 

Este ”mai urgent ca niciodată să se pună capăt programelor nuclear şi balistic nord-coreene, iar Phenianul să fie adus la masa negocierilor”, a subliniat omologul ei francez François Delattre.

 

Noul ambasador rus la ONU Vasili Nebenzia a subliniat însă că ”va fi imposibil să se rezolve acest conflict doar prin adoptarea de sancţiuni”.
El a reclamat ”o abordare globală” şi ”o strategie politică”. Sancţiunile ”nu pot să fie un scop în sine”, ci mai degrabă ”un instrument care să determine această ţară la discuţii constructive”, a apreciat diplomatul rus.

 

Noile sancţiuni vizează să împiedice exporturile nord-coreene de fier, de minereu de fier, de plumb, de minereu de plumb, de peşte şi de crustacee. În schimb, ele nu vizează, aşa cum se evoca iniţial în cadrul negocierii lor, în urmă cu o lună, livrări de produse petroliere către Coreea de Nord.

 

În rezoluţie, Coreea de Nord este acuzată că se livrează unei ”deturnări masive a slabelor sale resurse” în vederea continuării dezvoltării unor ”arme nucleare şi mai multor programe costisitoare în domeniul rachetelor balistice”.

 

”SCHIMBAREA DATELOR”

 

Potrivit occidentalilor, ansamblul noilor sancţiunilor ar urma să privez Coreea de Nord ”de venituri de un miliard de dolari” din exporturile ei, cu condiţia ca noile măsuri să fie respectate de toţi membrii ONU.

 

În total, exporturile aduc acestei ţări izolate trei miliarde de dolari anual. ”Toate părţile trebuie să pună în aplicare dispoziţiile rezoluţiei”, a relevat ambasadorul chinez la ONU Liu Jieyi, dând asigurări că noilesancţiuni nu au vocaţia să ”cauzeze un impact negativ” asupra populaţiei nord-coreene.

 

Rezoluţia prevede interzicerea tuturor noilor societăţi comune între întreprinderi străine şi nord-coreene şi oprirea oricărei investiţii suplimentare în cele care există deja. Textul adoptat îi interzice de asemenea Coreei de Nord să-şi crească cotele de muncitori în străinătate.

 

Navele nord-coreene care vor încălca rezoluţiile ONU sunt de-acum ameninţate că vor fi interzise în porturile tuturor ţărilor. Între noile măsuri legate de sectorul financiar, Banca de Comerţ Extern a Coreei de Nord, însărcinată cu operaţiunile în devize străine, a fost adăugată pe o listă cu entităţi ale căror active sunt blocate de către rezoluţiile precedente.

 

De la primul test nuclear nord-coreean, în 2008, ONU a impus în total, cu tot cu noul text adoptat sâmbătă, şapte rânduri de sancţiuni Coreei de Nord, iar ultimele trei rânduri sunt mult mai dure decât cele dinainte, incluzând măsuri care vizează în mod direct economia nord-coreeană.

 

Potrivit lui François Delattre, noile sancţiuni adoptate sâmbătă au o capacitate de ”schimba datele”. ”Ele arată unitatea şi hotărârea Consiliului de Securitate”, au subliniat ambasadorii chinez şi francez.

 

Noua şefă a diplomaţiei sud-coreene Kang Kyung-wha a întins sâmbătă o mână Phenianului, declarându-se pregătită să poarte discuţii cu omologul ei nord-coreean Ri Hong-yo.

 

Acesta din urmă era aşteptat în acest weekend la un forum al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la care urmează să participe şi secretarul de Stat american Rex Tillerson.

Alte ştiri despre: