08:34, 19 Octombrie 2017
, Stirile Pro TV

Relansarea UE dupa Brexit, planuita de Tusk. Romania va juca un rol cheie


Presedintele Consiliului European Donald Tusk a propus marti un ambitios program de 13 summituri, in decurs de doi ani, - inclusiv unul special in Romania - in vederea relansarii Uniunii Europene dupa socul Brexitului.


 

Donald Tusk a făcut public acest calendar la câteva săptămâni după lansarea unor apeluri la o reaşezare profundă a UE, de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi de către preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

 

Acest program va începe cu summitul de joi, la Bruxelles, şi va include summiturile regulate, prevăzute deja până în 2019, dar şi întâlniri informale pe anumite teme.

 

El include de asemenea atât un summit european extraordinar - în România - la câteva săptămâni după plecarea efectivă a Marii Britanii, prevăzute în martie 2019, cât şi un summit pe tema securităţii, la Viena, anul viitor.

 

”Sunt foarte mulţumit să vă văd voinţa de a vă accelera activitatea şi de a depăşi sentimentul de neputinţă”, le-a spus Tusk, într-o scrisoare de invitaţie, liderilor europeni, înainte de reuniunea de joi şi vineri.

 

”Pe baza consultărilor mele, este clar că există de asemenea o voinţă de revigorare şi îmbogăţire a muncii noastre, inclusiv cu noi idei”.

 

Potrivit preşedintelui Consiliului, discuţiile ar putea să aibă loc în 28 - incluzând Regatul Unit - sau în 27 de membri UE, ”în funcţie de subiect”. Tusk intenţionează, de asemenea, să modernizeze metoda de lucru, înlocuind abordarea tradiţională a căutării consensului cu cea a discuţiilor în care sunt afişate în mod clar dezacordurile.

 

”Aş vrea să propun o metodă care se concentrează asupra căutării unor soluţiii la probleme reale”, a adăugat el.

 

Noua metodă va ”raporta diferenţele pe care le avem, descriind cu precizie despre ce este conflictul, pentru a ne permite să purtăm discuţii politice serioase”, a declarat Tusk.

 

Şefii de stat şi de guverne ai celor 28 de ţări membre UE urmează să se reunească începând de joi pentru a vorbi despre Brexit, despre viitorul Uniunii Europene şi despre alte subiecte precum economia digitală, şi anume taxarea giganţilor în domeniul Internetului.

Alte ştiri despre: