14:14, 20 Martie 2018
, PRO TV

Rebelii sirieni aliati cu Turcia au jefuit orasul Afrin - GALERIE FOTO


Rebelii sirieni aliati cu Turcia s-au dedat la jafuri in orasul Afrin din nord-estul Siriei, cucerit duminica alaturi de armata turca, relateaza corespondenti ai agentiei France Presse si o organizatie neguvernamentala.


 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului afirmă că după intrarea trupelor turce şi a aliaţilor lor în oraşul abandonat de o mare parte din cei 350.000 de locuitori, rebelii sirieni au început să jefuiască bunuri ale populaţiei, sedii oficiale, clădiri militare şi magazine, relatează Agerpres.

 

Corespondenţii AFP au văzut magazine jefuite, din care rebelii cărau alimente ambalate, capre, cuverturi şi chiar motociclete, înainte de a părăsi localitatea.

 

Unii au folosit tractoare pentru a remorca automobile. Un localnic a relatat scene similiare corespondenţilor de presă.

 

La câteva ore după ce au pătruns în oraş, militarii turci şi miliţiile siriene care li s-au alăturat s-au răspândit în toate cartierele, trăgând focuri de armă în aer pentru a sărbători victoria, potrivit aceloraşi martori oculari.

 

 

Acestea sunt considerate de Statele Unite aliaţi în lupta împotriva Statului Islamic, dar Turcia susţine că sunt organizaţii teroriste legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

 

Peste 200.000 de persoane s-au refugiat din Afrin şi nu au un adăpost

Peste 200.000 de persoane care s-au refugiat din oraşul kurd Afrin (nord-vestul Siriei) în zonele din apropiere, din cauza ofensivei conduse de Ankara, nu au un adăpost şi duc lipsă de hrană şi de apă, a declarat luni un oficial kurd sirian din Afrin pentru agenţia Reuters.

 

″Persoanele cu maşini dorm în maşini, persoanele fără maşini dorm sub copaci împreună cu copiii lor″, a declarat Hevi Mustafa, un membru important al autorităţii civile kurde din zona Afrin.

 

 

Forţele turce, susţinute de către grupări ale rebelilor sirieni, au intrat duminică în oraşul Afrin, unde au arborat steagul lor în centrul localităţii şi au declarat controlul total, după o campanie ce a durat opt săptămâni şi care a avut drept scop alungarea combatanţilor miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare ale poporului).

 

Hevi Mustafa a afirmat că civilii care încă se află în oraşul Afrin se confruntă cu ameninţări din partea grupărilor susţinute de către Turcia.

 

 

Alte ştiri despre: