09:56, 16 Ianuarie 2019
, Stirile PRO TV

Reactiile liderilor europeni, dupa ce acordul pentru Brexit a fost respins de Parlament


Liderii mai multor state europene, printre care Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, cat si oficialii de la Bruxelles au reactionat, marti seara, dupa ce Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit.


 

Ei au avertizat, totodată, asupra consecinţelor pe care decizia ar putea să o aibă asupra Regatului Unit, cât şi întregii Europe.
Astfel, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude, a precizat că „riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil.

 

„Iau notă cu regret de votul Parlamentului britanic”, a mai transmis el, precizând că UE nu are altă opţiune decât să accelereze pregătirile în vederea unei ieşiri din blocul comunitar fără acord.

 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter: „Dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, atunci până la urmă cine are curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”

 

Şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi-a exprimat reacţia tot pe Twitter, subliniind că votul din Parlament este „o veste proastă.”

 

Negociatorul-şef al Brexitului, Michel Barnier, a făcut apel la unitate, precizând că „UE nu va rupe rândurile acum.”

 

„În ceea ce ne priveşte, noi vom fi uniţi şi hotărâţi să ajungem la un acord”, a declarat Barnier marţi, după ce Parlamentul britanic a respins acordul Brexitului încheiat de Guvernul britanic cu UE în noiembrie.

 

„Acum este momentul ca Regatul Unit să ne spună care sunt următoarele etape”, a declarat Barnier, frustrat de situaţia de la Londra.

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că s-a făcut tot ceea ce s-a putut privind acordul Brexitului, sugerând că noi negocieri cu Londra ale unui acord în vederea ieşirii din Uniunea Europeană sunt excluse. „Am făcut tot ceea ce se putea face în legătură cu acest accord.” În opinia sa, principalii perdanţi ai ieşiri din UE fără acord vor fi britanicii.

 

Acordul Brexitului respins de parlamentarii britanici a fost „cel mai bun posibil”, iar o redeschidere a negocierilor ”ar conduce la un scenariu periculos”, avertizează Guvernul spaniol.

 

Potrivit guvernului condus de Petro Sanchez, acordul era „opţiunea cea mai bună în apărarea atât a intereselor ambelor părţi, cât şi a drepturilor cetăţenilor şi actorilor economici”.

 

Madridul anunţă că se pregăteşte să gestioneze consecinţele Brexitului, în cazul în care nu este negociat şi aprobat altă ieşire.

 

„Guvernul spaniol şi-a făcut temele şi a acţionat pornind de la premisa că acest lucru se putea întâmpla, pentru a putea fi pregătit de orice scenariu”, a declarat la postul naţional de radio ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, conform News.ro.

 

Vicecancelarul german Olaf Scholz a scris pe Twitter: „O zi amară pentru Europa.”

 

 „Suntem bine pregătiţi, dar un Brexit dur ar fi oprţiunea cel mai puţin atrăgătoare pentru Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, a avertizat el, într-un mesaj pe Twitter.

 

Premierul belgian Charles Michel a dat asigurări că ţara sa va face acelaşi lucru.

 

Viena şi-a exprimat „regretul” şi a dat asigurări că nu va avea loc o renegociere. Astfel, cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a exprimat regretul faţă de rezultatul votului în Camera Comunelor cu privire la acordul Brexitului, dând asigurări că acordul nu va fi renegociat.

 

„Acordul pentru Brexit, respins în Camera Comunelor. Uniunea Europeană descompune guvernele care pactizează cu ea. Cel mai rău acord de liber-schimb acceptat vreodată de Franţa tocmai a fost bătut în parlamentul englez: fără regrete”, a scris pe Twitter liderul formaţiunii francize LFI, Jean-Luc Mechelon.

 

Sursa: Agerpres News.ro

Alte ştiri despre: