13:18, 18 Aprilie 2017
, PRO TV

Democratii ii raspund lui Dodon: "Este un truc politic, o incercare de a impiedica votarea sistemului uninominal"


Reactia partidului Democrat din Moldova nu a stat sa apara dupa ce astazi presedintele Igor Dodon a propus ca actualul sistem electoral sa fie inlocuit cu unul mixt.


 

Comunicatul emis de PD:

 

"Vrem, in primul rand, sa ne exprimam regretul pentru faptul ca Presedintele si PSRM nu au gasit de cuviinta sa dialogheze constructiv pana acum pe aceasta tema. Au iesit cu o initiativa doar cand au inteles ca exista voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral si ca exista consens in societate pe acest subiect.

 

Consideram ca ceea ce fac socialistii acum este un truc politic, o incercare de a impiedica votarea sistemului uninominal si de a muta atentia societatii spre altceva, pentru a crea confuzie. PDM crede ca doar sistemul uninominal le va oferi cetatenilor un control deplin asupra deputatilor din viitorul Parlament, iar acest lucru a reiesit foarte clar si din consultarile publice pe care le-am avut.

 

Timp de mai bine de o luna au fost organizate dezbateri largi in societate pe tema votului uninominal, dezbateri care au avut loc pe platforma parlamentara si la care au participat categorii reprezentative ale societatii: ONG-uri, sindicate, organizatii ale minoritatilor etnice, personalitati publice, analisti, partide politice, experti electorali, reprezentanti ai institutiilor statului etc. A existat, de asemenea, o dezbatere a partidelor de opozitie, unde initiatorii proiectului privind votul uninominal au participat si au prezentat nenumarate argumente in favoarea acestui sistem electoral, in timp ce oponentii s-au limitat la a folosi pe post de contraargumente, atacuri la persoana si injurii.

 

In acelasi timp, a fost organizata o campanie de informare a populatiei din intreaga tara, atat prin intermediul mass-media, cat si prin campanii din usa in usa, unde cetatenilor li s-au oferit materiale informative si li s-a explicat ce inseamna votul uninominal. S-au strans aproape un milion de semnaturi in favoarea votului uninominal, o sustinere fara precedent pentru o initiativa in Republica Moldova.
in urma acestor dezbateri largi, initiatorii au operat mai multe modificari in proiectul depus in Parlament si sunt gata sa faca si alte completari. Suntem deschisi sa discutam inclusiv cu partidele si reprezentantii societatii care propun sistemul mixt, sa ne expunem argumentele, de ce consideram ca uninominalul e mai potrivit pentru cetateni. Nu refuzam dialogul cu nimeni, dimpotriva, incurajam sa existe unul cat mai deschis si constructiv.

 

Ultimele sondaje au aratat o preferinta clara a cetatenilor pentru sistemul de vot uninominal. Si PDM ramane convins ca sistemul uninominal ofera cetatenilor mai multe parghii de control asupra viitorilor deputati. Vom continua sa prezentam argumente in acest sens.

 

Vom discuta cu toate partidele care sunt interesate de un dialog deschis, vrem un consens politic cat mai larg in privinta schimbarii sistemului electoral, dar in primul rand vrem un consens larg in societate si respectarea dorintei majoritatii cetatenilor, de la care am pornit in initiativa noastra.

 

intelegem de ce unele partide se opun schimbarii actualului sistem electoral - politicienii nu vor sa se reformeze singuri, unii isi doresc in continuare sa ajunga in Parlament ascunsi dupa liste, sa nu dea socoteala in fata oamenilor pentru activitatea lor ca deputati. O parte dintre partidele care se opun au chiar in programul lor politic schimbarea sistemului electoral si cetatenii le-au dat votul inclusiv pentru acest lucru. Astazi, pentru aceste partide, e mai important sa-si rezolve propriile interese, decat sa respecte votul pe care l-au primit de la cetateni.
PDM considera ca reforma politica este absolut necesara. in viitorul Parlament cetatenii trebuie sa fie reprezentati de cei pe care ii aleg in mod direct, diaspora sa aiba proprii deputati, organizatiile etnice sa fie si ele reprezentate, precum si alte categorii importante ale societatii. Schimbarea sistemului de vot reprezinta doar un inceput al reformarii clasei politice.", se arata in comunicatul partidului. 

 

"Eu vin cu un apel clar catre PD, eu cer sa refuzati si sa retrageti proiectul privind votul uninominal. Eu cer sa retrageti acest proiect. Indiferent de semnaturile pe care le-ati adunat. Eu sper ca cei din majoritate vor intelege, iar in caz ca nu va fi retras si veti insista pe acest proiect atunci sa isi asume consecintele. Daca Plahotniuc nu ar avea majoritatea Parlamentara, nu ar exista riscuri. Eu nu voi permite ca proiectul lui Plahotniuc sa fie votat.", a declarat Dodon intr-un briefing de presa. 


Alte ştiri despre: