13:22, 15 Decembrie 2017
, PRO TV

Parlamentul a ratificat acordul de finantare cu Uniunea Europeana. Ce vor sa faca autoritatile cu cele 100 de milioane de euro - VIDEO


Vrem bani de la europeni? Atunci trebuie mai intai sa starpim coruptia, dar si spalarile de bani din sistemul bancar. Sunt doua din cele aproape 30 de conditii impuse de europeni pentru a primi cele 100 de milioane de euro promise. Astazi parlamentul a ratificat acordul de finantare cu Uniunea Europeana.


 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: „Daca nu indepliniti veti primi banii?”

 

Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:Pentru prima plata sunt 10 conditii, in cazul in care RM nu indeplineste conditiile nu vom primi banii. Multumim domnul Voronin si sa fie cu doamne ajuta.”

 

De altfel, printre cele 28 de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca Republica Moldova se numara si revizuirea criteriilor de selectare a judecatorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, identificarea beneficiarilor efectivi ai bancilor, sa lupte impotriva terorismului, dar si sa creeze o noua lege pentru sectorul energetic.

 

Potrivit viceministrului Finantelor, Iurie Cicibaba, cele 100 de milioane de euro vor acoperi o parte din deficitul bugetar, 60 de milioane sunt sub forma de imprumut, iar 40 de milioane - grant. 

 

Iurie CICIBABA, VICEMINISTRUL FINANTELOR: "Grantul merge in cosul total al cheltuielilor si o sa fie conform cheltuielilor din legea bugetului."

 

Socialistii au criticat modul in care vor fi cheltuiti banii, precizand ca intr-un final guvernul nu va avea de unde sa intoarca suma. PSRM sustine ca banii de la europeni ar trebui investiti in diferite proiecte. 

 

Zinaida GRECEANII, LIDER PSRM: „Banii o sa-i mancam, dar cu ce o sa-i intoarcem?” 

 

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: „Cum voi lucrati acolo, nimeni nu stie.”

 

Acordul de imprumut cu Uniunea Europeana a fost semnat la Bruxelles acum trei saptamani. Suma de 100 de milioane de euro ar urma sa fie oferita in trei transe, incepand cu anul viitor. Creditul va fi intors in 15 ani.

Alte ştiri despre: