13:22, 4 Decembrie 2018
, PRO TV

PSRM, PD si PAS ar intra in urmatorul legislativ daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Igor Dodon se bucura de cea mai mare incredere printre cetateni. Sondaj BOP - VIDEO


PSRM, PD si PAS ar intra in urmatorul legislativ daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Asta arata datele Barometrului Opiniei Publice. Studiul mai spune ca Igor Dodon se bucura de cea mai mare incredere printre cetateni, fiind urmat de liderul PPDA, Andrei Nastase si liderul PAS, Maia Sandu. Pe urmatoarele locuri se afla liderul PD, Vlad Plahotniuc, si primarul de Orhei, Ilan Sor.


 

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul RM, cu ce partid ati vota?

PSRM – 23%

PDM – 7,6%

PAS – 7,4%

PPDA – 5,0%

PPSor – 3,0%

PCRM – 1,7%

PN – 1,2%

PL – 0,8%

PLDM – 0,5%

Alt partid – 0,4%

Nu as vota – 15,9%

Nu stiu – 33,5%

 

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, socialistii ar obtine 23 la suta din sufragii. Democratii ar acumula 7,6 si PAS – 7,4 procente. PPDA, daca ar merge separat, nu ar reusi sa intre in viitoarea legislatura. Pentru Partidul primarului de Orhei ar vota 3 procente din alegetaori, pentru comunisti -  1,7%, iar PL si PLDM – sub 1 la suta. Fiecare al doilea respondent fie nu ar vota pe nimeni, fie nu stie pe cine sa aleaga.

 

Care este personalitatea politica in care aveti cea mai mare incredere?

Igor Dodon – 15,6%

Andrei Nastase – 3,3%

Maia Sandu – 3,2%

Vlad Plahotniuc – 3,0%

Ilan Sor – 2,7%

Pavel Filip – 2,3%

Renato Usatii – 1,3%

Vladimir Voronin – 0,9%

Marian Lupu – 0,5%

Andrian Candu – 0,3%

Altcineva – 1,7%

Nu am incredere – 53,6%

Nu stiu – 11,6%

 

Politicianul care se bucura de cea mai mare incredere este seful statului. La o distanta de 5 ori mai mica, presedintele Igor Dodon este urmat de liderul PPDA, Andrei Nastase si lidera PAS – Maia Sandu. Seful democratilor, Vlad Plahotniuc, se bucura de sprijinul a 3 la suta din respondenti. Ilan Sor, Pavel Filip, Renato Usatii, Vladimir Voronin, Marian Lupu si Andrian Candu acumuleaza un capital politic mai mic de 3 procente.

 

Totodata, mai mult de jumatate din moldoveni spun ca nu au incredere in nimeni. Sondajul a fost realizat de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS, la comanda Institutului de Politici Publice, cu suportul financiar al Fundatiei Soros Moldova, in perioada 9 - 23 noiembrie, pe un esantion de 1115 persoane din 82 de localitati. Marja de eroare constituie 3%.

 

Pentru care tip de candidat ati vota in circumscriptia Dvs: candidatul propus de un partid politic sa un candidat independent?

Candidat propus de un partid politic – 33,8%

Candidat independent – 27,1%

Nu stiu – 39,0%

 

De asemenea, participantii la sondaj au fost intrebati in favoarea carui candidat pe circumscriptii si-ar da votul. O treime din ei au spus ca pentru o persoana inaintata de o formatiune politica, iar 27 la suta ar pleda pentru un candidat independent. Aproape 40 la suta din respondenti nu stiu ori nu au raspuns la acest capitol.

Alte ştiri despre: