13:31, 13 Decembrie 2018
, PRO TV

PSRM, PD, PAS si PPDA sunt unicele partide care vor accede in urmatorul legislativ, arata ultimul sondaj al Asociatiei Sociologilor si Demografilor: Dodon in topul preferintelor moldovenilor. Sondaj - VIDEO


Democratii si socialistii cresc, iar opozitia scade in sondajele Asociatiei Sociologilor si Demografilor. Organizatia a publicat astazi al doilea studiu efectuat in ultimele doua saptamani. Datele au fost colectate pe un esantion de peste o mie de persoane si il plaseaza din nou pe Igor Dodon in topul increderii moldovenilor.


 

Aproape fiecare a treia persoana are incredere in Igor Dodon. La o distanta considerabila, in topul preferintelor se afla premierul Pavel Filip, cu o cota de 5,7%, urmat de Maia Sandu, cu 4,5 la suta si Zinainda Greceanii – cu 4,3%. Andrei Nastase si Vlad Plahotniuc se afla practic pe aceeasi treapta, iar Ilan Sor, Ion Ceban, Vladimir Voronin, Renato Usatii si Andrian Candu se bucura de increderea a 2 procente din respondenti.

 

In acelasi timp, 27 la suta din partincipantii la sondaj spun ca nu au incredere in nimeni.

 

Care este personalitatea politica din Republica Moldova in care aveti incredere mai mare decat in celelalte?


Igor Dodon - 29,6%

Pavel Filip – 5,7%

Maia Sandu – 4,5%

Zinainda Greceanii – 4,3%

Andrei Nastase – 3,9%

Vlad Plahotniuc – 3,8%

Ilan Sor – 1,9%

Ion Ceban – 1,5%

Vladimir Voronin – 1,3%

Renato Usatii – 1,0%

Andrian Candu – 0,9%

Alta candidatura – 1,7%

Nu am incredere in nimeni – 27,0%

Nu stiu/Nu raspund – 12,9%


Fata de studiul precedent, facut de aceeasi asociatie la sfarsitul lui noimebrie, rata de popularitate a sefului tarii si a presedintelui PD a crescut, pe cand cea a liderilor PAS si PPDA a scazut.


Intrebati cu ce partid ar vota, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, peste 35 la suta din intervievati au indicat Partidul Socialistilor. Pentru PD si-ar da votul circa 13% din respondenti, iar pentru PAS si PPDA cate 9 si, respectiv, aproape 7 la suta. Sub pragul electoral se situeaza partidul Sor, PCRM si partidul lui Renato Usatii. Nu stiu, nu raspund sau nu ar vota o patrime din alegatori.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, pentru care partid ati vota?


PSRM – 35,6%

PDM – 13,2%

PAS – 9,4%

PPDA – 6,9%

P. Sor – 3,1%

PCRM – 2,2%

PN – 1,7%

Alt candidat – 1,5%

Nu stiu/Nu raspund – 17,8%

Nu as vota – 8,6%


Si in acest caz, sondajul arata o crestere pentru socialisti si democrati, si o scadere pentru formatiunile extraparlamentare de dreapta, PAS si PPDA.


Studiul de astazi a fost realizat in perioada 28 noimebrie – 10 decembrie pe practic acelasi esantion ca cel de acum doua saptamani - de 1195 de persoane si are o marja de eroare de 3 la suta.

Acesta a fost facut de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova, la comanda Filialei din Chisinau a Institutului international de monitorizare a dezvoltarii democratiei, parlamentarismului si respectarii drepturilor electorale ale cetatenilor statelor membre ale Adunarii Interparlamentare CSI. Autorii ne-au spus ca proiectul prevedea initial doua studii in aceasta perioada, iar urmatorul va aparea la sfarsitul lunii ianuarie. In ultima luna au fost publicate rezultatele a 5 sondaje de opinie. 

Alte ştiri despre: