08:10, 22 Ianuarie 2018
, PRO TV

PSD decide luni componenta noului Guvern, condus de Viorica Dancila. Cine vor fi noii ministri


Sedinta Comitetului Executiv National al PSD este convocata, luni, de la ora 16,00, pentru a stabili componenta noului Executiv condus de premierul desemnat Viorica Dancila, potrivit unor surse politice, citate de Agerpres.


 

Din viitorul Guvern nu vor mai face parte unii dintre miniştrii Cabinetului Tudose, printre care Marcel Ciolacu şi Marius Nica, care şi-a anunţat deja demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

 

Reprezentanţii ALDE au susţinut că îşi vor păstra portofoliile deţinute la Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul.

 

Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, astfel încât în data de 29 ianuarie va avea loc votul de învestitură pentru noul guvern, după cum a anunţat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

 

Rovana Plumb va reveni, cel mai probabil, la masa Guvernului, susţin surse politice pentru Ştirile ProTV, chiar la ministerul Fondurilor Europene, de unde şi-a dat demisia Marius Nica. Ba mai mult, potivit aceloraşi surse, sunt şanse mari ca Rovana Plumb să devină şi vicepremier.

Se anunţă schimbări şi la învăţământ şi sănătate, ministere considerate “problemă” în Cabinetul Tudose.

 

Paul Stănescu de la Olt, apropiat al liderul PSD, şi-ar putea păstra conducerea Ministerului Dezvoltării, la fel şi Carmen Dan, de la Interne, care a avut un rol determinant în retragerea sprijinului politic pentru Tudose.

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, va face şi ea parte din componenţa noului executiv. Iar actualul premier interimar, Mihai Fifor, va fi tot la Apărare. Aceleaşi surse susţin că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care vrea s-o schimbe pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, rămâne şi el în echipă.

 

Nici la Agricultura nu se schimbă nimic. Petre Daea îşi va păstra cel mai probabil funcţia, la fel şi proaspătul numit la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

 

Teodor Meleşcanu rămâne la Externe, Graţiela Gavrilescu - vicepremier şi ministrul Mediului, Viorel Ilie la Relaţia cu Parlamentul şi Toma Petcu, la energie.

 

Miniştrii care au fost de partea lui Tudose vor pleca, însă. Vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat în acelaşi timp cu Tudose. Următorul care părăseşte Palatul Victoria este Felix Stroe, de la Transporturi, susţin surse politice.

 

Deja la Ministerul Fondurilor Europene, fotoliul de şef a fost eliberat după ce Marius Nica şi-a dat demisia. Plecările vor continua cel mai probabil cu Mircea Titus Dobre de la Turism şi cu Gabriel Petrea, ministrul pentru dialog social, dar şi cu Lucian Romaşcanu, de la Cultură.

Alte ştiri despre: