21:06, 25 Ianuarie 2016
, PRO TV

Protestele de la Chisinau au atras din noua atentia presei straine. Ce au scris jurnalistii de peste hotare - VIDEO


Protestele de la Chisinau au atras din noua atentia presei straine. Jurnalistii de peste hotare scriu ca moldovenii protesteaza impotriva actualei guvernari si cer alegeri anticipate. Presa rusa mentioneaza ca in ultimii ani, autoritatile din Moldova au incercat prin orice metoda sa traga tara in Uniunea Europana, promitand un viitor luminos. De fapt, la nivel european au ajuns doar preturile, conditiile de trai insa au ramas aceleasi.In ultimele zile, protestele de la Chisinau sunt urmarite in detaliu de presa straina. BBC-ul, de exemplu, a scris ca oamenii au iesit in strada pentru a treia zi consecutiv, pentru a cere alegeri anticipate. Jurnalistii britanici mentioneaza ca la proteste s-au adunat atat sustinatori ai partidelor pro-europene, cat si adeptii relatiilor mai apropiate cu Rusia. Toti, insa, au acelasi scop, de a inlocui actuala guvernare. 


CORESPONDENT BBC: Aceasta este cea mai mare manifestaţie pe care a văzut-o Moldova în ultimii ani. Dar ceea ce deosebeşte această demonstraţie de altele este că uneşte 2 grupuri, care anterior au fost opoziţie.


Jurnalistii straini mentioneaza ca moldovenii sunt profund dezamagiti de situatia dificila din tara si ca si-au pierdut increderea in guvernanti.


Robin FORESTIER-WALKER, CORESPONDENT ALJAZEERA: Moldovenii sunt dezamăgiţi, pentru că această ţară suferă de paralizie politică. În ultimele 12 luni, au fost 4 prim-miniştri, iar din luna octombrie nu exista o guvernare până în această săptămână.


Presa rusa mentioneaza ca protestatarii au inaintat un ultimatum autoritatilor, potrivit caruia timp de 3 zile trebuie sa se decida organizarea alegerilor anticipate. 


În cazul în care cererile nu vor fi îndeplinite, oamenii ameninţă că vor scoate în stradă sute de mii de protestatari.


Mai mult, jurnalistii rusi accentueaza faptul ca timp de cativa ani autoritatile au promis un viitor european frumos, lucru care nu s-a mai intamplat.


În ultimii ani, autorităţile au încercat prin orice metodă să tragă ţara în Europa şi au promis un viitor luminos. De fapt, preţurile au devenit europene, oamenii însă nu au nici bani, nici locuri de muncă.

 
Cat despre prognoza pentru zilele urmatoare...


"Deocamdată, manifestaţiile s-au desfăşurat în mod paşnic, dar ce se va întâmpla mai departe, este greu de spus. Guvernarea deja a demonstrat că nu îi pasă de opinia poporului."


Protestatarii, care au iesit in strada 3 zile la rand, cer alegeri anticipate si demiterea guvernului Filip.

Alte ştiri despre: