13:58, 7 Decembrie 2017
, PRO TV

Proiectul, prin care guvernarea afirma ca vrea sa lupte cu propaganda ruseasca, votat de Parlament in lectura finala. Deputatii comunisti au parasit sala - VIDEO


Proiectul prin care guvernarea afirma ca vrea sa lupte cu propaganda ruseasca a fost votat, astazi, de Parlament in lectura finala. In semn de protest deputatii comunisti au parasit sala de sedinte. Nu au votat nici socialistii. In timp ce guvernarea spune ca astfel vrea sa puna capat manipularii media din exterior, opozitia crede insa ca va fi introdusa dictatura si va limitata libertatea presei. Imediat dupa votul deputatilor Igor Dodon a anuntat pe facebook, ca nu va promulga aceasta lege.


 

61 de deputati si-au dat astazi votul pentru proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului ce presupune lupta cu propaganda externa. Socialistii s-au abtinut, cerand excluderea initiativei de pe ordinea de zi.

 

Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM: “Acest proiect incalca grav rezolutiile OSCE-ului, introduce dictatura,mai multe norme antidemocratice, Constitutia vorbeste despre liberatea de exprimare,a presei si de gandire,trebuie de scos proiectul.“

 

In semn de protest, comunistii au parasit sala de sedinte.

 

Inna SUPAC, DEPUTAT PCRM: “Doar celor smintiti le-ar putea veni in minte ca in secolul XXI pot fi interzise anumite canale, de vreme ce exista internet si antene de semnal. In al doilea rand, daca tot vorbim de propaganda, uitati-va in oglinda, la propaganda interna.”

 

Subiectul a fost dezbatut mai bine de o ora in plen. Critici au venit si din partea celor care au sustinut initiativa.

 

Maria CIOBANU, DEPUTAT PLDM: “De ce anume ieri cand Plahotniuc a fost invinuit in Rusia ati scos din sertare acest proiect./ De ce nu faceti nimic legat de propaganda interna?"

 

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: “Nu tine de raportul proiectului de lege.”

 

Alina ZOTEA, DEPUTAT PL: “Acest proiect nu va opri propaganda ruseasca pentru ca exista si online. “

 

Vladimir VORONIN, DEPUTAT PCRM: “Nu poate nimeni sa imi interzica ce sa privesc eu. Scrieti si canalele din Romania. Acum exista antene si oamenii o sa priveasca tare simplu, doar ca piata publicitara va fi afectata.”

 

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: “Da Masha si Medvedi?”

 

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: “Masha si medvedi veti putea privi in continuare. Toate emisiunile distractive raman.. Jdi Menea, Davai pojenimsea tot raman. Legea se refera doar la sitiru si emisiuni politice.”

 

Initiativa privind interzicerea propagadandei ruse a ajuns astazi pe ordinea de zi dupa ce ieri democratii au anuntat ca aceasta va fi examinata in regim de urgenta. S-a intamplat imediat ce presa de la Moscova a scris ca Vlad Plahotniuc are un dosar penal in  Federatia Rusa. Proiectul interzice retransmisia stirilor si emisiunilor informativ-analitice, cele cu caracter militar si politic din tarile care nu au semnat conventia privind televiziunea transfrontaliera. In special sunt vizate emisiunile din Rusia care, potrivit autorilor, ar face propaganda si ar manipula.

 

Dupa votul din Parlament, intr-o postare pe facebook, Igor Dodon a anuntat ca nu va promulga aceste modificari deoarece ar afecta relatiile de prietenie cu Rusia. Potrivit legii, seful statului poate refuza promulgareainitiativei o singura data, pentru ca aceasta sa se intoarca in Parlament. Dupa votul repetat al legislativului, presedintele este obligat a doua oara sa accepte. Documentul urmeaza sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Alte ştiri despre: